Explicația pentru succesul PSD: un sfert de million de analfabeți cu drept de vot. Felicitări, România!

Un studiu (publicat de ziare.com) al Fundației ”Biroul de Cercetări Sociale” este cam cel mai îngrijorător lucru pe care o să-l citiți despre România de multă vreme încoace. Mai exact, în această fabrică de diplome care a devenit România, taman învățământul și nivelul de educație se află în cădere liberă. Și ne referim la învățământul primar, la scris, citit, la înțeles noțiuni simple, că de cultura înaltă nici nu mai vorbim.
Potrivit studiului, 44% din populația stabilă din România are un nivel scăzut de educație (primar, gimnazial sau fără opt clase absolvite), 41% au un nivel mediu (liceu absolvit) și doar 15% nivel superior. Mai mult și mai îngrijorător, în 2011 România avea, oficial, 245.000 de persoane majore analfabete. Toate aceste statistici îngrijorătoare ne îndepărtează mai mult decât am fi crezut de țări din UE (suntem foarte departe chiar de țări UE care au pornit, ca și noi, din comunism, ca Ungaria, Cehia sau Polonia) și mult mai apropiați de Rusia și Ucraina. Și nu doar ca cifre, ci și ca model. Dăm cuvântul sociologului care a coordonat studiul: ”În ultimii doi ani observăm o revenire la modelul ruso-ucrainean de învățământ, caracterizat prin competitivitate scăzută, inovație aproape zero, economie controlată politic, intervenționism guvernamental agresiv, materii școlare stufoase, adesea inutile, excluziune socială. Sistemul educațional comunist pornește de la stat înspre individ și nu invers, așa cum există în țările vestice.”
În ceea ce privește oamenii cu studii așa-zis superioare, acei 15% sunt doar așa, de formă. Mulți dintre ei au obținut diplome de la facultăți neacreditate sau nu le-au obținut deloc. Conform studiului, doar 1% dintre români au diplomă de licență recunoscută de stat. Adică mai puțini decât analfabeții, care ocupă circa 1,5% din populația totală a țării.
Și știți ce e cel mai grav? Că toți acești analfabeți, un sfert de milion, au drept de vot. Este neconstituțional sau dictatorial să nu-i lăsăm pe analfabeți să voteze? O întrebare legitimă. State mai civilizate decât al nostru zic că nu. În statele nordice există și funcționează de sute de ani legi care reduc o parte din drepturile civile persoanelor care nu au studii școlare minimale, inclusiv dreptul de a vota sau de a ocupa o funcție publică.
Concluzia sociologului putea fi ghicită de orice om normal la cap din țara asta: dacă s-ar îngrădi dreptul la vot oamenilor care nu au absolvit măcar 8 clase, PSD-ul ar dispărea de pe scena politică. Gândiți-vă la asta înainte să votați, la alegerile locale sau generale. Gândește-te, deci, că trebuie să fii analfabet ca să votezi cu PSD.

Vizualizări: 609

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: