Expoziţie inedită la Muzeul Județean Gorj

Piese arheologice inedite din cultura Gârla Mare au fost expuse în holul Muzeului Judeţean Gorj. Obiectele descoperite pe malurile Dunării au fost aduse la Târgu Jiu de la Muzeul Regiunii Porților de Fier Drobeta Turnu Severin. Este o expoziție itinerantă, care va pleca peste o lună de zile la Râmnicu Vâlcea. În cadrul acesteia au fost reprezentate o serie întreagă de vase tip amforă, în care s-au descoperit oseminte umane, precum și obiecte

Timp de o lună, târgujienii pasionați de arheologie pot vizita expoziția ”Epoca bronzului în sud-vestul Olteniei. Cultura Gârla Mare”, adusă de la Muzeul Regiunii Porție de Fier. ”Cultura Gârla Mare este descoperită pe marginea Dunării, în special prin necropole. Așezările acestei necropole au început să fie descoperite prin 1978-1980”, spune Gabriel Crăciunescu, directorul adjunct al Muzeului Regiunii Porților de Fier Drobeta Turnu Severin. Cultura Gârla Mare se dezvoltă în intervalul 1600-1150 a. Chr. Unele dintre piesele expuse reprezintă jucării ale epocii bronzului. ”În interiorul majorității pieselor erau introduse bobițe de lut, iar atunci când scuturai această piesă scotea sunete”, mai menționează Gabriel Crăciunescu. Există însă și produse ale Culturii Gârla Mare care nu pot fi explicate. ”Nu ni le putem explica pentru care am cam rupt legătura cu natura, cu modul în care își desfășurau viața, cum se gospodăreau, ce făceau. Noi suntem poate prea sofisticați pentru ei și nu înțelegem o serie de piese”, explică directorul adjunct al Muzeului Regiunii Porțile de Fier. Elevii gorjeni care au participat la deschiderea acestei expoziții au aflat amănunte interesante despre modul de viață a populației acestei culturi. Studiile au scos în evidență faptul că indivizii acestei culturi aveau o talie în jur de 1,50 m, iar media de viață era de 50 de ani. Mortalitatea juvenilă era destul de mare.

CURIOZITATE

Gârla mare este singura cultură a epocii bronzului în care se întâlnesc topoare miniaturale din lut . Descoperite atât în necropole, cât și în așezări, încă nu poate fi explicată semnificația și utilitatea lor.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: