Face puşcărie la 81 de ani pentru o palmă de pământ

Conducerea Penitenciarului Târgu Jiu a solicitat Preşedinţiei graţierea unui bătrân de 81 de ani, din Gorj, care face puşcărie pentru că nu a respectat o hotărâre judecătoarească prin care era deposedat de o bucată de teren. Comandantul Gheorghe Enache spune că starea de sănătate nu-i permite bătrânului să execute pedeapsa, deţinutul fiind, de altfel, temporar, în această perioadă, în libertate din motive medicale. „Persoana depusă în Penitenciar în luna octombrie a fost pusă în întreruperea pedepsei în luna decembrie, pentru trei luni, pe motive medicale. Ar trebui să revină la unitatea noastră în luna martie, dar, între timp, noi am făcut demersuri la Preşedinţie pentru o graţiere individuală. Deţinutul are de executat două pedepse, una de un an, mai veche, şi una de 4 luni, pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti, care s-au cumulat, dar considerăm că starea de sănătate şi vârsta înaintată pe care o are nu-i permit să mai execute această perioadă de detenţie”, a menţionat comandatul Penitenciarului Târgu Jiu.

Ion Truşcă, din Ţicleni, a ajuns la închisoare pentru că nu a cedat o suprafaţă de 2500 mp de pământ pe care susţine că l-a cumpărat în 1975, dar pentru care nu a făcut acte, pe motiv că „aşa erau vremurile atunci”. Terenul este situat chiar lângă casa sa, iar vecinul care i l-a vândut l-a revendicat după 1990 şi a obţinut chiar şi câştig de cauză la instanţe. Ion Truşcă spune că s-a considerat însă în continuare nedreptăţit şi din această cauză nu i-a permis executorului judecătoresc să îi ia pământul, motiv pentru care, în cele din urmă, a ajuns să fie condamnat pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti.

Ulterior, bătrânul a fost încarcerat în Penitenciar, unde medicii l-au diagnosticat cu boli grave, inclusiv Parkinson. Bătrânul a stat după gratii în octombrie şi noiembrie 2008, după care, pe motive medicale, a întrerupt executarea pedepsei, el fiind aşteptat din nou la Penitenciar pe 10 martie. Acesta spune că, atunci când a fost la puşcărie, toţi deţinuţii îi spuneau, în glumă, că prin arestarea lui în sfârşit în România se face dreptate.

Vizualizări: 86

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: