Fagul din Gorj face pizza italiană mai bună

Orice am fi putut exporta, dar nu şi fum şi aromă pentru a obţine o delicioasă pizza italiană, dar o soluţie tot am găsit pentru a face rost de bani din peninsulă. Le dăm italienilor lemnul de care au nevoie pentru a obţine gustul pe care şi-l doresc în pizzeriile lor, Direcţia Silvică Târgu Jiu derulând anul acesta un contract de zeci de mii de euro cu pizzerii interesate de fagul gorjenesc.

Italienii mai au şi ei păduri pe care le pot exploata, dar, deocamdată, preferă să cumpere din Gorj sute de metri cubi de fag pentru care plătesc preţuri mai mici decât în peninsulă. Lemnul respectiv este preferat de cei care pregătesc pizza pe vatră după reţete originale. Afacerea derulată cu italienii începe direct în pădure, acolo unde sunt aleşi arborii ce vor fi puşi la pământ pentru a fi încărcaţi mai târziu în tiruri. Ocoalele Silvice din zona montană a judeţului sunt implicate în derularea acestui contract, angajaţii de aici ştiind deja ce pretenţii au clienţii lor aflaţi la câteva mii de kilometri distanţă. „După ce doborâm arborele, îi curăţăm crengile şi apoi facem o sortare. Ce este bun pentru industrializare se pune buşteanul deoparte, iar ce nu este bun pentru aşa ceva se fasonează în bocuri de până în 50 cm, după care se sparge şi pleacă mai departe la italieni”, ne-a explicat Leonard Avram, tehnician silvic în cadrul Ocolului Silvic Târgu Cărbuneşti.

Luăm 40 de euro pe metrul cub

Tăiatul unui arbore în pădure este însă floare la ureche pe lângă munca din următoarele zile. Angajaţii ocoalelor silvice sparg lemnele manual, astfel încât italienii să fie mulţumiţi de marfa primită. Buştenii ar putea fi crăpaţi şi mecanizat, dar nimeni nu are bani pentru astfel de instalaţii moderne, maiul şi securea fiind în continuare de bază în pădurile noastre. Efortul făcut de pădurari pare să merite pentru că la un preţ de circa 40 de euro pentru metrul cub, aceştia îşi asigură veniturile lunare. „Trebuie să fim nemţi în afacerile cu italienii pentru că, altfel, îi pierdem de clienţi. Contractul pe care îl avem cu firma Aliberti SAS din Napoli este unul foarte bun întrucât la noi, mai ales vara, populaţia nu cumpără lemne. Dacă nu ar fi acest contract ne-am bloca, aşa avem cui să livrăm. Contractul total este de vreo 1300 de metri cubi, mare parte din el fiind deja onorat pentru acest an”, ne-a precizat Ion Nicolescu, şeful Ocolului Silvic din Padeş, unitate care a trimis la italieni aproape 550 mc de fag.

Fagul face pizza bună

De la Padeş pleacă săptămânal spre Napoli cel puţin un tir de lemne. Pizzerii de acolo ştiu de mult timp calităţile acestui lemn, lucru pe care, în ultima vreme l-au descoperit şi românii, inclusiv gorjenii. Unul dintre cei mai buni pizzeri din Târgu Jiu, apreciat de clienţi de peste 10 ani, pregăteşte pizzele doar cu lemn de fag şi spune şi de ce anume face acest lucru. „Este un lemn care arde fără să sară scântei. Dacă ar arde precum salcâmul sau bradul ar ieşi scântei şi acestea s-ar împreuna cu ingredientele atunci când punem pizza pe vatră. Nu ar mai ieşi nimic bun. Lemnul de fag dă, în plus, o savoare deosebită, aparte. Este la fel de important cum este manganul pentru mititei. Arde constant, menţine în cuptor temperatura necesară şi din cauza asta îl căutăm şi noi, nu doar pizzeriile italienilor”, ne-a precizat Gheorghe Dolcu, pizzerul chestionat pe această temă.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: