Faliment cu premeditare

Sunt tot mai multe semnale că guvernul Ponta a condus marile companii ale ţării spre faliment cu premeditare. Independenţa energetică a României este pe cale să fie pierdută, în piaţă fiind dezechilibre puternice, coordonate, menite să elimine producătorii tradiţionali. În secolul 21, cine va deţine resursele energetice ale României va deţine puterea, va putea influenţa schimbări de guverne şi multe altele.

Pentru carierele de cărbune din Complexul Energetic Oltenia există deja un plan, acela de a fi date firmei generalului american Wesley Clark pentru a aplica un procedeu nou, de gazeificare în strat. Carierele din Motru sunt primele vizate şi probabil că nu întâmplător s-a închis Regia de Apă Grea şi nu întâmplător se anunţă închiderea termocentralelor de la Craiova, care se aprovizionau de aici. Probabil că există un plan şi pentru privatizarea pe nimic a termocentralelor modernizate cu miliarde de euro, după care piaţa va fi miraculos reglementată în favoarea energiei pe cărbune.

Generalul Clark este consilierul onorific al lui Victor Ponta pentru strategii economice. Şi un  fel de slujbaş al multimiliardarului George Soros. La banii lor, dacă beneficiază de complicitatea guvernanţilor, a pune marile companii ale ţării pe butuci în doar doi ani, nu este foarte complicat.

Mai întâi au impus un manager, puternic susţinut politic, în ciuda pierderilor uriaşe din CE Oltenia. Nici nu ştiu dacă Ciurel este parte a vreunui plan de falimentare a complexului. Nu este nevoie să fie, poate să fie un manager prost din convingere. Treaba lui Ciurel a fost să ducă societatea pe pierderi şi să distrugă sindicatele extrem de puternice acum doi ani. Şi să tot mute la directori de colo-colo, să ţină complexul într-o permanentă reorganizare, pentru ca nimeni să nu aibă timp să vadă ce se întâmplă de fapt. Zilele trecute a schimbat directorii de cariere între ei, acum a început cu cei de la termocentrale. Care e logica, în afară de aceea de a bulversa permanent activitatea? Plus că Ciurel face tot felul de afirmaţii ca să îi enerveze pe mineri şi energeticieni, să îi facă să intre în grevă generală, iar apoi să dea vina pe ei pentru faliment. De asta le publică salarii umflate pe site-ul companiei, de asta spune că i-ar pune să care cărbunele cu sacoşa, de asta spune că sunt beţivi şi chiulangii, totul la televizor, să îi provoace.

Doar că minerii şi energeticienii nu sunt proşti şi nici Ciurel nu e atât de deştept cât se crede. Mai mult încurcă alde Călinoiu şi Cârciumaru, care pur şi simplu nu pot pricepe în ce s-au băgat. Şi opoziţia care tace, tace, tace. DNA-ul care nu mai ajunge în Gorj… Şi totuşi, ceva îmi spune că socoteala de la guvern nu se va potrivi cu cea de la Gorj.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: