Faliment economic şi genocid social la CE Oltenia

Aşa a rezumat ieri sindicalistul Marin Condescu situaţia în care se află Complexul Energetic Oltenia la acest început de iunie 2013. Acesta vorbeşte despre pericolul a cinci mii de concedieri până la sfârşitul anului şi anunţă că va propune astăzi, la întâlnirea cu ministrul Niţă, un plan complet de măsuri, avantajos atât pentru complex, cât şi pentru salariaţi.

Falimentul economic a fost întârziat prin faptul că au fost amânate la plată facturi către prestatori, taxe către bugete, mai ales către cele locale, prin faptul că a fost redus programul de investiţii, că nu s-au plătit certificate verzi, redevenţe, ba chiar şi prin tăieri abuzive de salarii, a spus Condescu, menţionând că bulgărele datoriilor este din ce în ce mai mare. Din punct de vedere social însă, liderul sindical acuză conducerea de genocid, pentru că există soluţii de ieşire din criză avantajoase pentru societate şi care lovesc mai puţin în salariaţi, decât concediile fără plată impuse de Ciurel. Sindicaliştii îşi vor prezenta soluţiile astăzi, la discuţiile care vor avea loc în prezenţa ministrului Constantin Niţă.

Companie pe profit, cu conturile goale

Potrivit lui Marin Condescu, CE Oltenia mai are disponibilităţi financiare de circa 100 de milioane de lei, în condiţiile în care numai lichidările din iunie şi taxele aferente ar depăşi 124 de milioane. „Şi nu sunt numai salarii de plătit, să nu uităm că nu s-a plătit nici un certificat de CO2, trebuie să dăm şi aici 20 de milioane, să nu uităm ratele la bănci care sunt scadente – încă 28 de milioane, faptul că prestatorii au fost amânaţi de la plata la 60 de zile la 90 de zile. Este redevenţa neplătită, 66 de milioane şi multe, multe altele. Complexul Oltenia a produs în luna mai venituri de circa 80 de milioane, iar pierderea pe aprilie şi mai este estimată la circa 200 de milioane de lei”. Aşa a prezentat pe scurt situaţia economică a societăţii Marin Condescu, liderul sindical susţinând că toate aceste amânări la plată şi artificii financiare au drept scop prezentarea unei companii pe profit la întâlnirea cu FMI din luna iunie. „Domnul Călinoiu a avut un moment de sinceritate când a spus acum câteva săptămâni că societatea mai are bani doar pentru o lună. Vin lichidările pe iunie şi toate celelalte cheltuieli şi atunci adevărul nu va mai putea fi ascuns şi vom vedea cu toţii situaţia în care această conducere a adus Complexul Oltenia, aceea de faliment economic”, a spus Condescu.

Cinci mii de concedieri pot fi evitate

Liderul sindical susţine ideea că salariaţii trebuie să fie alături de companie în această situaţie dificilă, dar economiile nu trebuie făcute numai pe spinarea oamenilor. „Noi o să îi prezentăm soluţiile noastre ministrului Niţă la discuţia de luni, comparativ cu soluţia administraţiei. O să vedeţi că sunt soluţii care au mai fost aplicate, în care salariatul pierde mult mai puţin, iar societatea câştigă mult mai mult”, a explicat Condescu, rămânând că prezinte astăzi soluţiile şi opiniei publice.

Până atunci, a criticat măsura administraţiei, aceea de a trimite 19.000 de salariaţi în concedii fără plată (CFS). „Prin cele patru zile de CFS, salariatul pierde 20% din venituri, pierde vechime, pierde zile de concediu de odihnă, iar societatea face o economie de 14-15%. Sindicatele vor prezenta o altă propunere, prin care salariatul să piardă mult mai puţin, iar câştigul societăţii să fie mult mai mare. O să vedeţi soluţia luni”, a spus Condescu.

Liderul sindical spune că falimentul economic şi genocidul social pot şi trebuie să fie evitate. „Dacă măsurile propuse de noi vor fi înţelese şi vor fi puse în aplicare cel mai târziu din iulie şi până în septembrie, cumulate cu celelalte măsuri care ţin de piaţa de energie, Complexul Energetic Oltenia poate fi redresat. Altfel, în perioada septembrie – decembrie o să vorbim de 5.000 de disponibilizări”, a avertizat Marin Condescu. (R.S.)

Vizualizări: 271

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: