Faliment sau salvare pentru Pandurii? Răspunsul, în câteva săptămâni!

Pe 30 martie 2022 se împlinesc cinci ani de când clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu a intrat în reorganizare. Este termenul până la care judecătorul sindic va decide dacă scoate clubul din insolvență sau dacă îl bagă în faliment. Având în vedere că Pandurii are câteva milioane de lei în cont și câteva zeci de milioane pe care le poate câștiga în instanță, în perioada imediat următoare, putem presupune că acest club este ca și salvat.

Clubul Pandurii a făcut în ultima perioadă o mișcare interesantă, prin care încearcă să se salveze cu ajutorul creditorilor, adică al persoanelor la care are datorii.

Vorbim de două categorii de creditori. Pe de o parte sunt angajații cu carte de muncă sau pe bază de convenții civile, care au de recuperat bani pentru perioada octombrie 2016 - decembrie 2017. Fiecare a fost întrebat dacă acceptă să renunțe la recuperarea a 25% din creanțe, în baza regulamentului de ordine interioară, care prevedea o astfel de reducere în cazul retrogradării echipei.

Pentru cei înscriși în Tabelul definitiv de creanțe cu sumele rămase după judecarea contestațiilor, propunerea este de reducere cu 25% în baza acelorași prevederi, 10% din suma rămasă să fie plătită până la 31 martie 2022, iar diferența după finalizarea procedurii de reorganizare. Ideea ar fi că părțile ar evita niște procese costisitoare, nu ar mai sta ani prin instanțele de judecată, ci și-ar da reciproc șansa de a recupera câte ceva. Cei mai mulți salariați și foști fotbaliști au semnat deja acorduri în acest sens.

Pentru creditorii chirografari, propunerea ar fi de renunțare la 25% din creanță, plata a 25% până la 31 martie, iar diferența după ieșirea din procedura de reorganizare.

Sunt 167 de creditori la club, iar mare parte dintre ei au semnat deja astfel de acorduri. Printre aceștia și Marin Condescu, care renunță la 225 de mii de euro, dar și fostul jucător Răzvan Stanca.

Clubul explică și de unde ar avea bani să achite o mare parte din datorii într-un timp atât de scurt. Pe de o parte are 2,8 milioane de lei în cont. Pe de altă parte, are de recuperat 3,4 milioane de lei de la Consiliul Local Târgu Jiu și peste două milioane de lei pe care îi cere ca penalități de la asociați pentru sumele deja plătite, în urma unei decizii a Înaltei Curți.

De asemenea, clubul mai poate valorifica unele clădiri și terenuri. Cel mai interesant este faptul că Pandurii se bazează pe cotizații de 9 milioane de lei, ale asociaților, așa cum aceștia și-au asumat prin planul de reoganizare depus acum cinci ani. Astfel, asociații și-au asumat să ajute clubul cu două milioane de lei în primul an de reorganizare, cu trei milioane în al doilea an și cu patru milioane în al treilea an de insolvență, ceea ce nu s-a întâmplat. Mai mult, abia acum asociații contestă planul de reorganizare, în încercarea de a nu da banii, dar este improbabil să câștige, câtă vreme planul a fost aprobat prin decizie definitivă a judecătorilor.

Și mai interesant, o parte dintre foștii jucători și salariați sunt dispuși să renunțe la o parte din creanțe pentru a deveni asociați la club, dar vom reveni asupra acestui aspect într-un articol viitor.

Galerie foto



Vizualizări: 1,265

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: