Fărcăşeşti – comuna unde primarii îşi fac de cap în fiecare mandat

Fostul primar din Fărcăşeşti, Antonică Belgiu, l-a reclamat pe actualul edil al comunei direct la Bucureşti pentru o serie de presupuse abuzuri şi ilegalităţi. Belgiu a condus comuna înainte de anul 2000, iar după aceea a plecat de la PDSR şi s-a înscris la PRM, devenind consilier local. Între timp, localitatea nu a progresat mai deloc, pensionarii alegându-se cu nişte chefuri de Paşti sau de Crăciun, bugetul local fiind „găurit” de cine cum poate.

            Fostul edil îl acuză pe actualul primar Constantin Pârvulescu de proasta gestionare a fondurilor locale, acesta susţinându-şi acuzaţiile şi cu un raport al unui control efectuat în comună de Curtea de Conturi şi de Prefectura Gorj. Documentele respective au fost trimise acum de Belgiu la Ministerul de Interne şi al Reformei Administrative, precum şi la cel al Justiţiei, fostul primar spunând că la nivel de judeţ nu ia nimeni măsuri cu cel care i-a urmat în fruntea comunei. „Le-am cerut acte şi pe unele mi le-au dat, pe unele nu, deşi sunt consilier local. Din cele pe care mi le-au pus la dispoziţie reiese clar că primarul nostru şi-a delegat sarcinile de serviciu la viceprimar, adică l-a pus pe el să se ocupe de licitaţii şi de alte treburi din astea. Ştiţi care e problema însă în cazul acesta- Fărcăşeştiul nu are viceprimar! Cum vi se pare asta!”, declară Belgiu, fostul edil vânturând în mână hârtii peste hârtii pentru a proba presupusele abuzuri comise de succesorul său în funcţie.

                       

            Prefectura confirmă neregulile

            Din raportul Corpului de Control al Prefecturii Gorj reiese că edilul nu a respectat procedurile privind organizarea unei licitaţii pentru schimbarea unei coloane de apă în satul Roşia Jiu, edilul preferând să lucreze cu o firmă care a oferit preţul cel mai mare, în loc să o aleagă pe cea cu preţul cel mai mic. Ulterior, firma care a câştigat lucrarea a încheiat cu Pârvulescu un act adiţional şi aproape a dublat preţul lucrării. Specialiştii Prefecturii au descoperit că situaţia s-a repetat în cazul unei alte licitaţii organizate pentru înlocuirea reţelei de apă în satul Roşia. Contractul, în valoare de peste 666.000 de lei, fără TVA, era valabil o lună de zile, lucrările urmând să fie executate iarna, deşi la licitaţie fusese prezentă şi o altă firmă, cu un preţ mult mai mic.

            Corpul de Control a constat că edilul din Fărcăşeşti nu a avut aprobările Consiliului Local pentru o serie de investiţii, unele lucrări fiind plătite deşi acestea nu fuseseră realizate niciodată faptic. Fostul primar Antonică Belgiu spune că ilegalităţile din comuna pe care şi el a condus-o sunt atât de mari încât acum s-a văzut nevoit să apeleze la forurile de la Bucureşti. Ex-primarul şi-a pierdut însă mandatul tot în urma unor astfel de acuzaţii, el fiind anchetat la vremea respectivă într-o serie de dosare penale care vizau felul în care au fost cheltuiţi banii publici. Constantin Pârvulescu nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta un punct de vedere, el fiind oricum în conflict direct cu cel căruia i-a luat funcţia de conducere.

            După cum se precizează însă în raportul Prefecturii, Corpul de Control a trimis documentaţia aferentă la Parchet, precum şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru a se continua verificările. Belgiu spune că nimeni nu a mişcat un fir de pai la nivel de judeţ şi că de aceea s-a văzut nevoit să apeleze la forurile de la Bucureşti. Acum mai rămâne de văzut şi dacă noii guvernanţi vor da curs sesizărilor sale sau dacă Fărcăşeştiul rămâne o comună la discreţia edilului.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: