Feriţi-vă de gaşca hoaţelor de aur!

Un gorjean a rămas fără aurul moştenit de la bunicii săi după ce nişte ţigănci i-au intrat în curte şi au reuşit să-l facă din vorbe în aşa fel încât două dintre ele să intre în casă şi să îi fure "comoara". Dumitru Fota nu este însă prima victimă de acest gen, la nivel de judeţ fiind înregistrate în ultima vreme mai multe cazuri similare, ultima faptă având loc săptămâna trecută, când un pensionar din Novaci a fost lăsat fără 19.000 de lei tot de nişte purtătoare de fuste lungi.
 Dumitru Fota are peste 60 de ani şi, culmea, atunci când i s-a întâmplat necazul nu era singur în gospodărie, ci cu soţia şi chiar cu o vecină. Cu toţii erau foarte ocupaţi să pregătească bidoanele cu vin pe care spuneau nişte ţigănci că vor să le cumpere. Femeile au intrat în curtea gorjeanului şi l-au convins să le vândă nişte alcool, două dintre acestea rămânând la poartă, în stradă pentru a opera mai târziu. "Trei ţigănci au intrat în curte, după ce au venit sub pretextul că vor să cumpere băutură pentru nu ştiu ce botez sau nuntă. Au intrat pe alee vreo cinci metri de la poartă şi două au rămas la poarta cealaltă de acces în gospodărie. A venit o vecină să mă ajute la treabă şi ele ne-au ţinut de vorbă tot timpul, altele operând prin spatele casei. Au coborât din mocrobuzul care era la poartă, au mers prin spatele casei şi au găsit geamul la bucătărie deschis. Au intrat pe acolo şi au luat aurul pe care îl aveam în două casete, după care au plecat spre Turceni", spune păgubitul. 

 Aurul nu fusese luat nici măcar de comunişti

 Vestea a circulat repede prin satul Valea Viei, iar toată suflarea a aflat ce s-a întâmplat cu aurul lui Foto. "Naşul meu le-a primit de bună credinţă în curte ca să le vândă ţuică şi vin, l-au ţinut pe el de vorbă şi altele şi-au făcut treaba prin casă. Când erau sigure că au furat destul i-au spus că îi plătesc ţuica şi vinul dar în euro, ori el nu a vrut decât bani româneşti. Ele au zis că se duc să schimbe şi duse au fost", spune o rudă a păgubitului. De ruşinea ce-a păţit-o bărbatul de abia îşi găseşte vorbele, dar acceptă să discute despre furtul de care a avut parte în speranţa că alte persoane vor fi mai informate şi nu vor mai lăsa în gospodărie aşa uşor pe oricine. Fota a discutat cu poliţiştii, le-a făcut o descriere a suspectelor şi speră ca hoaţele să fie prinse cât mai repede. Nu se mai gândeşte prea mult la aurul său, deşi regretă că tocmai el a căzut victimă. "Aurul acesta nu reuşiseră nici comuniştii să mi-l ia. L-au luat în 1986 şi mi l-au returnat apoi. E aurul strămoşilor mei şi acum uite cine s-a găsit să-l fure. Sper să fie prinse hoaţele cât mai repede şi am convingerea că Poliţia îşi va face datoria", afirmă Fota.
 Evident că la auzul unei asemenea veşti, oamenii din zonă îşi iau mai mule măsuri de precauţie şi sunt mult mai atenţi la cui deschid poarta atunci când sunt strigaţi de peste gard. "Nu te bagi în seamă cu nimeni şi nu ai treabă. Că-i român, că-i ţigan, nu primesc pe nimeni la mine în bătătură dacă nu-l cunosc şi aşa nu am probleme. Până-l prinde Poliţia, până dă de lucrurile furate, ehe, mai trece timp, aşa mai bine nu las eu pe nimeni la mine în curte şi n-am probleme", spunea o localnică, în timp ce alta ne-a confirmat că sătenii sunt acum cu ochii-n patru. "Păi şi ieri au venit unii pe la poartă şi ziceau că sunt de pe la nu ştiu ce organizaţie sau asociaţie şi să le dăm bani. Păi noi nu avem destule probleme. I-am uşuit de nu s-au văzut şi apoi au strigat pe la alte porţi pe aci prin sat şi nu mai ştiu ce-au făcut. Oricum, acum ne uităm mai bine peste gard şi nu mai lăsăm aşa pe oricine să ne intre în curte", declară şi femeia respectivă.
 
 Poliţia anchetează, hoaţele încă operează

 Evident că şi în acest caz a fost deschis un dosar, însă şansele poliţiştilor de a da de urmele hoaţelor nu sunt foarte mari deocamdată. Păgubitul a anunţat destul de târziu producerea furtului şi pentru că nu ştia că în casă îi pătrunsese altcineva. "De unde să îmi dau eu seama de aşa ceva. După vreo oră de la plecarea lor din curte a venit fiica mea şi când s-a dus să îşi schimbe inelul de pe deget a observat că fusese cineva care luase casetele cu bijuteriile. Nu mai aveam ce face atunci, era prea târziu", spune păgubitul. Bărbatul a fost însă la Poliţie şi a făcut o descriere a femeilor care i-au fost în curte, în speranţa că oamenii legii le vor da de urmă până nu e prea târziu. "Am fost anunţaţi prin 112 de către un cetăţean că persoane necunoscute i-au pătruns în curte şi profitând de neatenţia sa au intrat în casă şi i-au sustras circa un kilogram de bijuterii din aur. Se efectuează cercetări în prezent pentru a se identifica persoanele respective şi pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs furtul", ne-a precizat agentul şef Viorel Birău, din cadrul Poliţiei oraşului Turceni.
 Situaţia de la Turceni seamănă foarte mult cu un furt înregistrat săptămâna trecută la Novaci, unde un alt pensionar a vrut să vândă ţuică şi vin unor ţigănci. Femeile au avut "doar" euro la ele şi, evident, au fost refuzate, acestea plecând, normal, să caute lei româneşti, după vreo cinci ore pensionarul dându-şi seama că din casă îi dispăruseră economii în valoare de 19.000 de lei. De la începutul anului şi până acum alţi bătrâni din diferite zone ale judeţului au reclamat la Poliţie faptul că aşa zise cumpărătoare de ţuică şi vin au reuşit prin diferite moduri să le intre în locuinţe şi să le fure bani sau bijuterii. Gaşca de hoaţe acţionează foarte rapid şi, deocamdată, oamenii legii nu dau semne că au reuşit să stopeze furturile acestora, mai ales că păgubiţii anunţă destul de târziu la 112, iar depre semnalmente, în afara fustelor largi şi a vorbelor multe nu prea poate fi vorba de altceva.
 Poliţiştii recomandă încă odată să nu permiteţi accesul în casă sau gospodărie a persoanelor necunoscute şi în cazul în care vedeţi persoane care pleacă din locuinţele vecinilor cu bagaje să sunaţi la 112 pentru a anunţa acele fapte. Deocamdată, tot ce vă rămâne este să vă feriţi pe cât posibil de cumpărătorii de ocazie interesaţi de vin sau ţuică, iar dacă îi întrebaţi de la început cum fac plata, în lei sau euro, poate reuşiţi chiar să le daţi o mână de ajutor poliţiştilor care încearcă să le dea de urma găştii hoaţelor de aur.


Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: