Fermierii afectaţi de secetă, despăgubiţi de APIA

Aproximativ 5000 de fermieri gorjeni au solicitat despăgubiri pentru o suprafaţă de circa 6.000 de hectare afectate de secetă. Pentru a intra în posesia sumelor, stabilite prin Hotărâre de Guvern, oamenii trebuie să depună câte o cerere la APIA până pe data de 30 noiembrie. Asta în condiţiile în care au depus deja documente la primărie, iar solicitările au fost centralizate de către Direcţia Agricolă. Cererile trebuie însoţite de procesul-verbal de constatare a pagubelor.

Agricultori care au suferit pagube din cauza secetei, produse în perioada aprilie-septembrie, trebuie să completeze noi cereri în vederea acordării de despăgubiri. De această dată, trebuie să se adreseze centrelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj până la sfârşitul acestei luni. „Începând cu acest an, ajutoarele de stat acordate drept despăgubiri, ajutorul de minimis, nu se mai gestionează prin intermediul Direcţiei Agricole, ci prin intermediul APIA, întrucât aici fermierii depun cererea unică pe suprafaţă şi tot aici se fac controale încrucişate privind datele înscrise în cerere, respectiv în procesul-verbal de constatare a pagubelor, cu ceea ce au declarat în cererea pentru subvenţii. De asemenea, în anul 2016, doar pentru persoanele juridice, vom întocmi un eşantion pentru verifica documentele contabile de gestiune ale fermierilor, să se vadă dacă au suferit pagube, urmare a calamităţilor, comparativ cu ultimii trei ani: 2012, 2013, 2014”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. Potrivit centralizatorului întocmit de Direcţia Agricolă, după procesele-verbale primite de la primării, un număr de 4.664 fermieri au solicitat despăgubiri pentru o suprafaţă totală de 5.830,47 hectare, din care: 5.060,27 ha porumb, 161,91 ha floarea soarelui, 41,29 ha soia, 195,45 lucernă, 53,55 fâneţe, 275,55 ha păşune, 7,62 ha legume, 1.27 ha cartof şi 33,56 plante de nutreţ. Numărul cererilor aprobate pentru plată ar putea fi mult mai mic în condiţiile în care declaraţiile fermierilor nu coincid cu datele înscrise în cererea pentru subvenţii.

DOCUMENTE

Cererea pentru despăgubire se depune la centrul judeţean sau la centrele locale APIA, unde fermierii au depus cererea unică de plată pentru anul 2015, însoţită de următoarele documente: copie act de identitate; copie atestat de producător copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea; copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor; document cont bancar deschis la instituţii de credit pentru persoanele fizice; document aferent contului deschis la Trezoreria Statului pentru persoane juridice.

CUANTUM

Cuatumurile despăgubirilor diferă în funcţie de categoria beneficiarului. Astfel persoanele fizice primesc: 280 de lei/ha- porumb; 285 lei/ha- floarea soarelui; 335 lei/ha- soia; 1.130 lei/ha- cartof; 600 lei/ha- sfecla de zahăr; 1.490 lei/ha- legume în câmp; 222,5 lei/ha- plante nutreţ; 50 lei/ha- păşune; 75 lei/ha-fâneaţă. În cazul persoanelor juridice sumele se dublează.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: