Fermierii, aşteptaţi să depună cereri pentru subvenţii

Fermierii se pot prezenta în intervalul 1 martie -17 mai la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru a depune cererile pentru acordarea subvenţiilor în agricultură.

Cei care au în proprietate cel puţin un hectar de teren pot primi sprijin financiar de la stat. Pentru a beneficia de subvenţii, fermierii trebuie să declare la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură cât teren posedă. „Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a lansat ieri campania de primire a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă. Rugăm toţi fermierii din judeţ să depună cererile în timpul stabilit, 1 martie-17 mai pentru că începând cu 18 mai se pun penalizări de 1% pentru fiecare zi întârziere”, a spus Traian Crăc, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj.

Pierd subvenţiile dacă mint

Traian Crăc recomandă fermierilor să completeze cu mare atenţie cererile pentru a nu se repeta situaţia din anii anteriori când sute de persoane au fost traşi la răspundere după ce suprafaţa trecută de către ei în declaraţii nu a corespuns cu realitatea. „Recomand tuturor să treacă în declaraţii date reale întrucât în cazul în care vor declara mai mult teren decât au vor fi aspru penalizaţi. În 2007 şi 2008 au fost peste 400 de fermieri care au minţit în declaraţii", a spus acesta. Penalizările nu sunt deloc uşoare. Dacă mint în declaraţii fermierii riscă fie să restituie banii primiţi de la stat fie să nu mai primească subvenţii ani la rând. În Gorj, anul trecut au beneficiat de subvenţii 25.000 de fermieri pentru o suprafaţă de 250.000 de hectare. Un fermier primeşte anual de la stat 81 de euro pentru un hectar, ceva mai mulţi bani, 313 euro pentru un hectar, fiind acordaţi celor din zonele defavorizate, precum Novaci, Crasna, Muşeteşti unde suprafeţe mari de teren arabil au fost transformate în păşuni.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: