Fermierii primesc subvenţiile APIA în ordinea depunerii cererilor

APIA a început plata subvenţiilor către fermieri încă de săptămâna trecută. Întrucât banii nu sunt suficienţi pentru a efectua toate plăţile, conturile fermierilor vor fi alimentate în ordinea depunerii cererilor. Conducerea APIA Gorj spune că ultima tranşă de plată va fi efectuată după data de 2 aprilie.

Agricultorii şi crescătorii de animale din judeţul Gorj îşi primesc subvenţiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. De menţionat că la sfârşitul anului trecut, agricultorii au primit un avans de 53,88 de euro la hectar, dintr-un total de 119,66 de euro/hectar. În ceea ce îi priveşte pe crescătorii de animale, primele plăţi efectuate de către APIA s-au derulat începând de săptămâna trecută.

Conducerea instituţiei spune că plata subvenţiilor s-a făcut cu întârziere faţă de anii anteriori, din cauza dezbaterii bugetului naţional. „S-a întârziat cu plata subvenţiilor din cauza întârzierii dezbaterii bugetului naţional. În prima fază, plăţile se fac din bugetul naţional al statului membru, urmând ca la 15 octombrie să fie alocaţi banii”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. Nu toţi crescătorii de animale vor intra în posesia banilor până la sfârşitul lunii martie întrucât sumele primite de APIA, în prima tranşă, sunt insuficiente pentru a putea acoperi subvenţiile datorate fermierilor. „În perioada 12-14 martie, la nivelul centrului judeţean APIA Gorj, au fost plătiţi 3.198 de crescători de bovine, suma fiind de 9.594.000 lei pentru un efectiv de 19.188 de capete, şi 82 de crescători de ovine şi caprine, suma fiind de 625.627,20 lei pentru un efectiv de 15.334 capete. Plăţile s-au făcut în funcţie de data înregistrării cererilor, pe principiul „Primul venit, primul servit”. Sperăm ca în a doua tranşă să primim suma în întregime pentru a putea efectua toate plăţile. Ultima tranşă va fi efectuată după data de 2 aprilie”, a mai precizat Constantin Negrea.

STATISTICĂ

Pentru anul 2012 au fost autorizaţi pentru plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic: 8.215 fermieri cu un efectiv total de 45.881 bovine, 480 de fermieri cu un efectiv de 102.345 ovine şi 278 de fermieri cu un efectiv de 16.589 caprine. Cuantumul plăţilor pe cap de bovină este de 500 lei, iar pentru speciile ovine şi caprine cuantumul este de 40,8 lei/cap de animal.

Vizualizări: 214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: