Festival folcloric „Domnica Trop“, artista va fi în juriu!

Oamenii de cultură din Gorj inaugurează prima ediție a Festivalului concurs pentru copii ce poartă numele interpretei mehedințene de muzică populară, Domnica Trop. Evenimentul la care s-au înscris deja 15 copii va avea loc în bătătura casei-muzeu Domnica Trop, casă inaugurată în cinstea artistei în toamna anului trecut în incinta Muzeului Arhitecturii Populare din Curtișoara.  În juriul festivalului va fi inclusiv celebra artistă în vârstă de 74 de ani.

Publicistul Dorin Brozbă a explicat ieri că acest festival este un omagiu adus artistei. ”Am făcut acest lucru pentru a face o bucurie copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani și pentru a aduce un omagiu celebrei artiste care a donat Gorjului și țării toate lucrurile personale precum costume populare, discuri sau fotografii, care sunt expuse la Casa-muzeu Domnica Trop de la Curtișoara”, spune inițiatorul acestui festival, publicistul Dorin Brozbă. Casa Domnica Trop a fost inaugurată la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara pe 20 septembrie 2011.

La acest concurs folcloric s-au înscris 15 copii, 12 fetițe și trei băieți, care deja au obținut mai multe premii la concursurile folclorice din țară.

Aceștia sunt reprezentanţi ai Școlii Populare din Târgu Jiu, Palatului Copiilor și Liceului de Muzică și Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu. Printre aceștia sunt şi doi concurenți din Mehedinți, județul natal al artistei. Spectacolul concurs va începe la ora 20.00 și va fi jurizat de un juriu compus de Domnica Trop, Constantin Dărvăreanu, directorul Ansamblului ”Nedeea” din Novaci, omul de cultură Ion Mocioi, Constantin Bobaru, primarul orașului Bumbești-Jiu, profesorul Dan Alexoaie din Drobeta Turnu Severin. Iar pentru că este vorba despre un festival dedicat copiilor, membrilor juriului li se vor adăuga și două tinere talentate Luciana Ene și Maria Beatrice Băndoiu.

SPECTACOL

După concursul propriu-zis, ce va avea loc pentru două ore în bătătura casei muzeu din Curtișoara, vor evolua și cunoscuții artiști Oana Pârvan de la Ansamblul Danubius din Drobeta Turnu Severin, Domnica Trop Găină, fiica artistei, Emilia Drăgotoiu Nanu, Sofia Pleșu, Maria Beatrice Băndoiu și Luciana Ene.

PREMII

Toți copiii ce vor evolua la acest festival concurs vor beneficia de premii. Astfel marele premiu va fi în valoare de 500 lei, premiul I valorează 400 lei, premiul II 300 lei, premiul III 200 lei, iar premiul mențiune va valora 50 lei. Pe lângă aceste premii în bani vor fi oferite din partea Muzeului Județean Gorj și din partea Asociației Culturale ”Doruleț” din România CD-uri cu Domnica Trop, cărți, pliante și alte obiecte donate de persoane private.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: