Fiecare cu lustraţia lui!

Democrat liberalii iar şi-au dat cu stângul în dreptul. Când nu are sarcină de la cine trebuie, PDL-ul nu poate să gândească cu propriul creier, dacă o mai avea vreunul. Dovada proaspătă este Legea lustraţiei votată în trap-galop de parlamentarii puterii, o lege care a uimit până când şi opoziţia prin conţinutul şi amendamentele votate. Deşi această lege nu mai foloseşte nimănui acum, alta era situaţia dacă se adopta în urmă cu 20 de ani cum s-a adoptat în toate ţările foste comuniste, ea reuşeşte să dea la o parte exact omul care s-a luptat cel mai mult pentru ea, europarlamentarul Monica Macovei. Pentru că înainte de 1989 a fost procuror, Macovei va sta pe bară 5 ani de zile. În acest  timp nu va mai putea să ocupe o funcţie publică. În acelaşi timp, turnătorul dovedit Dan Voiculescu va putea să ocupe o demnitate sau o funcţie publică pentru că el în acea perioadă a lucrat la o societate comercială despre care doar se bănuieşte că era în subordinea Securităţii.

Aşa băieţi, decimaţi-vă între voi că în ritmul ăsta ce n-a reuşit opoziţia o să reuşiţi singuri. Dacă vreun politician ar fi dorit cu adevărat o lege a lustraţiei, lege despre care în urmă cu mulţi ani au tot vorbit fruntaşii ţărănişti, ar fi dezbătut-o atunci şi poate multe din figurile care s-au perindat prin parlament sau prin alte funcţii publice nu s-ar mai fi etalat cu atâta neruşinare. Dar acum?! Dar modul bâlbâit în care a fost adoptată? Dar selecţia categoriilor socio-profesionale care sunt lustrate?! De ce, pentru ce şi cine a stabilit că unii sunt mai lustrabili decât alţii? Cum se mai poate face o curăţire (cuvântul lustraţie vine din latină şi înseamnă purificare, curăţire) a celor care se considerau pătaţi pentru că au servit un regim compromis, criminal?!

În cei 20 de ani trecuţi, toţi cei care au avut funcţii în statul comunist şi-au încheiat activitatea, fie prin pensionare, fie prin trecerea în rândul celor drepţi, iar acum de curăţit nu vom putea curăţi decât pe cei care tineri fiindcă au activat într-o funcţie sau alta fără să aibă puterea de decizie care să afecteze masele. Puterea a fost la alţii şi înainte, şi în cei 22 de ani trecuţi. Atunci ce resort s-o fi declanşat în minţile unora? Sau s-a adoptat această lege aşa strâmbă şi şchioapă cum e ea doar ca să avem şi noi lustraţia noastră pentru că, vorba lui Caragiale: Polonia are, Cehia are, s-o avem şi noi pe a noastră! Privită din afară, pare că legea a fost adoptată doar ca s-o aducă la tăcere pe Monica Macovei, care s-a ţinut ca scaiul de toţi corupţii din PDL, doar-doar o pricepe cineva ceva. Se pare că au priceput! Să vedem dacă pricepe şi Macovei ceva din toată chestiunea asta.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: