Firmele private se bat pe contractele finanțate de la buget

Primarii se plâng non-stop că nu au bani nici de salarii, nici de investiții. Plățile către firmele care au executat diverse lucrări sunt de multe ori întârziate. Cu toate acestea, la licitațiile organizate de primării vin din ce în ce mai multe firme de construcții, uneori fiind câteva zeci de concurenți. Explicația este simplă. Criza economică face ca numărul lucrărilor licitate să fie din ce în ce mai mic, astfel că nu de puține ori firmele sunt dispuse să lucreze cu un minim de profit.

Așa s-a întâmplat recent la Turcinești, unde la licitația privind realizarea unei lucrări de alimentare cu apă a patru sate au participat nu mai puțin de 30 de firme. Ca urmare a acestui fapt, deși lucrarea era estimată inițial la 4.193.320 RON plus TVA, în urma licitației prețul a scăzut mai mult decât semnificativ, lucrarea fiind adjudecată de Asociația Pres-Sanitas, Romprest Service și Constnuc 2002 la suma de 2.931.390 RON plus TVA. Vor fi alimentate cu apă satele Turcinești, Rugi, Cartiu și Horezu.

Bătălie mare a fost și pentru adjudecarea lucrării de Reabilitare a sistemului de alimentare cu apă în comuna Bâlteni. Opt societăți de construcții au participat la licitația care a fost câștigată de Flowtex Technology SA. Și în acest caz s-a înregistrat o scădere de preț de la 5.643.000 RON estimare inițială până la 4.424.330 RON valoarea adjudecată. Vor beneficia de această lucrare satele Cocoreni, Peșteana Jiu, Bîlteni și Vlăduleni.

O licitație extrem de importantă a avut loc recent și la Lelești. Lucrarea pentru care s-au bătut nouă societăți de construcții se referă la Canalizarea și epurarea apelor uzate în satele Lelești, Frătești și Rasovița. Oferta cea mai scăzută a fost de 5.154.088 RON, iar cea mai scumpă de 7.666.541 RON. Nu a câștigat nici una, nici alta, ci o ofertă intermediară depusă de firma Rovimcon Company, care va executa lucrarea cu suma de 7.196.150 RON. Explicația pentru care primăria din Lelești nu a ales cea mai ieftină soluție este aceea că prețul a contat doar în proporție de 75%, celelalte criterii de eligibilitate fiind costul de operare anual al stațiilor de epurare (15%) și termenul de obținere a avizelor și realizare a documentației (10%).

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: