Firmele şi populaţia din Gorj au restanţe de circa 80 de milioane la bănci

Valoarea creditelor contractate de gorjeni în luna septembrie a acestui an a scăzut ușor la începutul toamnei. Astfel, în luna septembrie populația și agenții economici din județ figurau cu credite de 1.382, 5 milioane lei, din acestea 1. 303 milioane reprezentând credite curente, iar 78,8 milioane reprezentau restanțele acestora la bănci. La nivel național însă trendul este unul ascendent, creditele populației simțind o creștere de 2,7% în luna septembrie a acestui an, față de luna anterioară.

Pe categorii, populația se împrumută cel mai mult, respectiv 757 milioane lei, iar la o distanță apropiată se află agenții economici, cu 621 milioane lei împrumutate. Conform datelor prezentate de Banca Națională a României, gorjenii au nevoie de credite în primul rând pentru consum, urmate de cele pentru locuințe. Ca și în lunile precedente Gorjul este județul unde se înregistrează cea mai mică pondere a creditelor restante, de 5,7%. La polul opus, printre județele cu cea mai mare pondere la creditele restante se numără Bistrița Năsăud, cu 20,8%, Suceava și Sălaj, unde ponderea este de 18,2%. La nivel național, din datele furnizate de BNR, creditele contractate de populație în luna septembrie au crescut cu 2,7% față de luna august a acestui an și cu 6,5% față de aceeași lună a anului 2010, ajungând la 221,4 miliarde lei. Referitor la creditele în valută, valoarea acestora la nivel de țară a ajuns la sfârșitul lunii septembrie la 140,7 miliarde lei, creșterea față de luna precedentă fiind de 3,8%. De asemenea, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, valoarea creditelor în valută au crescut simțitor, cu peste 8%.

REGULAMENT

BNR a adoptat un regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, prin care împrumutătorii sunt îndrumați să analizeze capacitatea de rambursare a clienților pe baza unui nivel al veniturilor care nu poate depăși cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior. Tot aici se mai face precizează că aceste credite de consum pot fi acordate pe o perioadă de maximum cinci ani. În ceea ce privesc creditele acordate pentru investiții imobiliare, valoarea acestora nu pot depăși 85% din valoarea garanției ipotecare, în cazul creditelor acordate în lei.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: