Fluerătoru şi colegii ”de suferinţă”, în aşteptarea verdictului

Sfârşitul lunii i-ar putea aduce fostului sindicalist din zona Motru, Cristea Fluerătoru, verdictul în dosarul în care este judecat alături de alți șefi din minerit și în care a și fost arestat împreună cu aceștia pentru câteva luni bune. Judecătoria Târgu Jiu a stabilit ieri ca pe 31 martie să pronunțe sentinţa în dosarul în care acuzația principală adusă inculpaților este cea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Dosarul a fost înregistrat la instanță în vara lui 2013, iar de atunci și până acum unul dintre inculpați, Sandu Benga, a trecut în lumea celor drepți, soția și fiica sa devenind părți responsabile civilmente. Verdictul este așteptat cu maximum de interes și de Nicolae Giuran, Vasile Crețan și Florentin Pătru, cu toții fiind angajați cu funcții de conducere în activitatea minieră, cei care au aprobat la plată lucrări neefectuate la proiectul de modernizare a drumului dintre Miculești și Ploștina, drum care de un deceniu arată ca după bombardamente, deși, pe hârtie el a fost modernizat în 2006, asfaltul fiind însă turnat iarna….

Acuzațiile

„În fapt, s-a reţinut că inculpaţii Benga Gheorghe Sandu şi Giuran Nicolae şi-au încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu şi au avizat în fals situaţii de lucrări, respectiv facturi fiscale, cu ocazia efectuării lucrărilor de modernizare a drumului Ploştina-Ştiucani. Cu privire la inculpatul Fluerătoru Cristea, din probele administrate, s-a stabilit că a întocmit în fals atât procesul-verbal de recepţie lucrări ascunse, precum şi situaţii de lucrări ce reprezentau lucrări neefectuate în realitate, înlesnind şi ajutând cu intenţie la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată de către inculpaţii mai sus menţionaţi. S-a mai reţinut că inculpatul Creţan Vasile, persoană cu atribuţii de conducere, şi-a încălcat cu ştiinţă sarcinile de serviciu, dispunând recepţionarea unor lucrări ce fuseseră demarate cu încălcarea legii, având ca urmare recepţionarea unor lucrări care în realitate nu au fost executate şi cunoscând acest lucru. De asemenea, inculpatul Pătru Florentin, în calitate de şef birou investiţii, şi-a încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu şi a semnat cele două procese-verbale de recepţie a lucrărilor, în condiţiile în care avea cunoştinţă că lucrările de infrastructură nu fuseseră executate”, arăta Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu la finalizarea cercetărilor.

Interceptările, „dobitocul de primar” și „apărurăm în Pandurul”

Pe parcursul procesului derulat la Judecătoria Târgu Jiu, inculpații au încercat să își demonstreze nevinovăția fiecare cum a putut. Magistrații care au misiunea de a cântări probele de la dosar și a da un verdict au la dispoziție și tonele de interceptări făcute inclusiv în celula în care inculpații erau arestați preventiv și vorbeau despre lipsa pietrei care trebuia pusă sub stratul de covor asfaltic. Într-o discuție telefonică răposatul Benga discuta, conform interceptărilor, pe acest subiect: ”Al dracu dacă nu făcurăm carote şi nu găsârăm al dracu piatră spartă. Asta e. Suntem toţi, că mă lo pe mine că eu am răspuns, n-am răspuns, dom’le, de drum! Care-i problema? N-am fost numit diriginte de şantier, da’ am fost în comisie membru, atât. Acu’ să vedem ce dracu o ieşi. Nu ştiu. Toţi sunt pământ, fusărăm toţi 5, acolo, zâsărăm, să strânsasă ăsta”. „Bă, cred c-ai putea să vii că nu-i ăsta acia, nu veni dobitocu ăla de primar (n.r. – Sorin Bucurescu), numai că ştii ceva? Trimisă după un de-ăsta, un buldoexcavator din ăla să sape să vadă stratu de piatră spartă, auzi. Nesimţiţii ăştia, bă!”, spunea, la telefon, Nicolae Giuran, tot el discutând și despre un articol din Pandurul în care era relatată situația drumului care i-au adus necazurile penale de acum.

GIURAN NICOLAE: Da, F.

DOMN: Apărurăm în “Panduru”.

G.N.: Ee.

DOMN: Citişi?

G.N.: Nu, da-mi spusă, îmi spusă A.

DOMN: Îhî.

G.N.: Păi ce, era de aşteptat cu nesimţitu ăla.

DOMN: Da, ăla a trimis imediat la presă.

G.N.: Derbedeu ăla, da. Vezi să faci, să, că vreau să ne uităm neapărat p-ăla.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: