FMI a trasat noi sarcini companiilor miniere din Gorj

Directorii de la entităţile de stat din judeţul Gorj au dat marţi raportul unei comisii din care a făcut parte şi Jeffrey Franks, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional. La întâlnire au fost directorii de la Complexul Energetic Turceni şi SNLO, şi o comisie de la Rovinari, suplinind absenţa directorului Tiberiu Trotea. Peste o săptămână va exista o noua întâlnire când, cel mai probabil se va discuta despre Complexul Oltenia şi managementul privat. Între timp, în presa centrală Franks nu pare mulţumit de progresele companiilor.

Fiecare director a avut la dispoziţie aproximativ 45 de minute pentru a-şi prezenta raportul de activitate al unităţii. Cât priveşte Complexul Energetic Turceni, directorul Octavian Graure a declarat că reprezentanţii Fondului Monetar s-au arătat mulţumiţi de evoluţia complexului. „Din punctul meu de vedere întâlnirea a decurs normal, noi eram sub monitorizare de la începutul anului 2011, în aceste condiţii facem raportări lunar, atât la Ministerul Economiei, cât şi Ministerul Finanţelor. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional aveau absolut toate datele referitoare la situaţia complexului. Am prezentat evoluţia Complexului de la 1 ianuarie până în prezent, în sensul că s-au redus costurile la cărbune din producţia proprie, am redus preţul de cost la energia care o realizăm noi, inclusiv prin cumpărarea certificatelor de CO2 am reuşit să scădem preţurile faţă de anul trecut. Am arătat rezultatul final la nouă luni care e de 1.070 de miliarde”, a declarat Octavian Graure, directorul CE Turceni. Cu toate acestea, CE Turceni a primit noi sarcini de reducere a costurilor pe care vor trebui să le pună în practică. Peste o săptămână va avea loc o nouă întâlnire. „Au analizat şi au lăsat şi anumite sarcini pentru a îmbunătăţi în continuare activitatea întreprinderii, iar după o săptămâna probabil că voi fi chemat pentru a se întocmi raportul final şi pentru a se lăsa şi alte măsuri. Sarcinile lăsate sunt pentru îmbunătăţirea activităţii, de reducere a cheltuielilor, de continuare într-un ritm mai alert al investiţiilor şi în principal investiţiile de mediu, care trebuie finalizate la începutul anului 2013“, a adăugat Graure.

Nimic de privatizare. Încă!

Directorul CE Turceni a declarat că nu s-a discutat nimic legat de  înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia sau despre managementul privat. Cel mai probabil, subiectul va fi abordat săptămâna viitoare. „Au fost toate societăţile din cadrul Ministerului Economiei şi dacă am vorbit fiecare câte 45 de minute vă daţi seama că nu a fost timp să se discute despre altceva decât despre activitatea fiecărei unităţi în parte. Probabil urmează în zilele următoare să se discute de Complexul Oltenia şi de managementul privat, acum nu s-a vorbit nimic despre asta”, a mai spus Graure.  Potrivit presei centrale, autorităţile române nu au făcut suficiente progrese în ceea ce priveşte reforma în companiile de stat, care sunt ca o minge de plumb ce trage economia în jos.

„Referitor la ineficienţa companiilor de stat, nu am înregistrat un progres suficient. Aceste companii sunt ca o minge de plumb care ar trebui să stimuleze creşterea economică, nu să o tragă în jos”, afirmă Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România. La mijlocul lunii octombrie, Executivul a decis înfiinţarea complexelor energetice Oltenia şi Hunedoara, două companii pentru care Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să le privatizeze până la sfârşitul lunii iunie 2012.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: