FNME ameninţă cu greva generală

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a lansat o scrisoare deschisă ministrului Energiei, Victor Grigorescu. Liderii federației "l-au tras de urechi" pe ministru pentru că nu a luat nicio măsură după ce Consiliul Concurenței a amendat Hidroelectrica și zece dintre partenerii săi contractuali cu circa 37 milioane euro, pentru încălcarea regulilor de piaţă. Cei de la FNME ameninţă cu grevă în mai multe companii, în situația în care lucrurile nu se vor îndrepta și statul nu va lua măsuri împotriva băieților deștepți, iar piaţa va rămâne cu actualele reglementări.

Sancţiunile Consiliului Concurenței despre care fac referire de cei de la FME au fost aplicate pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică. "Suntem convinși că acest comportament anticoncurențial s-a manifestat la toate companiile producătoare de energie ale statului, conducând la degradarea rapidă a indicatorilor financiari ai acestora și aducerea lor în insolvență sau în pragul insolvenței. După acest raport al Consiliului Concurenței, care anunța unul dintre cele mai mari furturi din economia românească, ne așteptam, în calitatea pe care o aveți de ministru al energiei (...) să solicitați organelor statului demararea imediată a cercetărilor la toate aceste companii și recuperarea prejudiciilor de la cei vinovați. Din păcate nu s-a întâmplat așa", se arată în scrisoarea deschisă semnată de Dumitru Pârvulescu, președintele FNME.
Liderul federației a explicat că toate aceste pagube sunt plătite de salariații care lucrează în companiile unde statul este acționar, care pierd din drepturi și bonusuri și pot fi concediați. "Aceste insolvențe "controlate" au menirea de a crea noi oportunităţi pentru băieții deștepți, care, în curând vor sări în "ajutorul" companiilor de stat falimentare (sau falimentate cu bună știință) prin cumpărarea de acțiuni de prețuri derizorii", a mai spus Pârvulescu în scrisoare.
În încheierea scrisorii, cei din FNME spun că, în condițiile în care organismele statului nu vor lua măsuri pentru interesele cetățenilor vor face acțiuni în instanță, vor declanșa proteste și chiar greve generale la nivelul tuturor producătorilor de energie ai statului. Acțiunile sunt susținute de toți cei 15.000 de membri de sindicat de la CE Oltenia, CE Hunedoara, Nuclearelectrica, Societatea Națională a Uraniului, Cuprumin, Companian Nașională a Sării, dar și de cei 720.000 de membri ai Grupului România de pe facebook.

Vizualizări: 2,776

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: