Foame la Pandurii? Sume incredibile încasate de şefi!

Complexul Energetic Oltenia a tăiat în ianuarie finanţarea pentru sport, iar de atunci au dispărut echipele de baschet şi handbal Energia, iar clubul de fotbal Pandurii a intrat în insolvenţă. Unii au câştigat sume fabuloase în acest an de criză, în care numai sportivii par să facă foamea. Documente intrate în posesia ziarului Pandurul arată că preşedintele Narcis Răducan are un salariu net de 37.601 lei, de trei ori mai mult decât avea Eugen Pîrvulescu. Dar nu salariul este principalul lui câştig, ci bonusurile care sunt impresionante. Un bonus uriaş a încasat şi Dorin Ioana, şeful financiar al clubului, ca şi cum ar avea vreo legătură cu performanţele sportive ale jucătorilor. Şi vorbim de sume încasate acum câteva luni, în plină criză financiară.

Dorin Ioana, şeful corpului de control de la CE Oltenia, cenzor la Întreprinderea de Drumuri şi Poduri şi director la Pandurii. Ultima calitate i-a adus lunar cinci mii de lei în cont. În iulie 2016 a încasat însă şi un bonus de performanţă de peste 22.000 de lei. Pentru o așa sumă îi obligase la un moment dat pe jucători să semneze condica de prezență și să justifice inclusiv hârtia igienică consumată pe parcursul unei zile. Care o fi performanţa din punct de vedere financiar sau administrativ la un club care tocmai şi-a cerut intrarea în insolvenţă?
Risipa de bani la Pandurii se face într-o perioadă în care oamenii de afaceri sunt rugaţi să susţină performanţa, în care suporterii sunt chemaţi să cumpere abonamente cu 100 de lei, deşi meciurile de acasă se joacă la Severin şi mulţi nu pot ajunge. Ar fi nevoie de sute de abonamente doar pentru prima încasată de Dorin Ioana, în timp ce fotbaliştilor li se spunea că nu sunt bani.

Prime şi bonusuri de mare performanţă
Bonusul încasat de Dorin Ioana este uriaş doar prin raportare la performanţe. Altfel, sume cu adevărat uriaşe are de încasat preşedintele Narcis Răducan. Clubul îi este dator cu circa 440.000 de lei, deşi i-a mai plătit de la începutul anului în jur de 250.000 de lei. Răducan are la Pandurii un salariu net de 37.000 de lei, de trei ori mai mult decât avea fostul preşedinte, Eugen Pârvulescu. Narcis Răducan este mai bine plătit decât oricare dintre jucătorii de la Pandurii. Nu doar salariul este corespunzător unui preşedinte de club prosper, bonusurile şi primele fiind de măsură.
Situarea echipei pe locul 3 în clasament și calificarea în preliminariile Europa League i-au adus un bonus de 90.420 lei și un altul, de performanță, în cuantum de 158.200 lei, ce au avut scadența pe 10 iulie. La sfârșitul lunii mai președintele Pandurilor a mai încasat un comision de 47.222 lei, aceea fiind perioada în care jucătorii ce evoluaseră în echipă începeau să plece spre alte zări. Sfârșitul campionatului trecut a coincis și cu acordarea unei prime de 9000 de lei, scadentă pe 25 iunie. În septembrie și octombrie Răducan mai are de încasat prime de 13.350 lei și, respectiv, 11.125 lei, asta pe lângă salariul de 37.601 lei. Narcis Răducan îşi ia banii legal, potrivit contractului, întrebarea fiind ce a fost în capul acţionarilor să accepte un astfel de contract, câtă vreme situaţia financiară a clubului nu permite.

Şolea, un alt angajat de lux
Mâna dreaptă a lui Răducan la club, Ion Adelin Șolea, este un alt angajat de lux. Acesta are o leafă de 4.450 lei. În iunie a fost însă recompensat cu o primă de 9000 de lei. A mai urmat apoi o primă de 8900 lei scadentă la 25 septembrie și una de 10.680 lei cu scadență pe 25 octombrie și care nu vor mai fi încasate din cauza insolvenței. În perioada de criză de la club din iulie și august Șolea a încasat peste 24.000 de lei, pe august și septembrie având de primit încă aproape 37.500 lei, bani cu care se va înscrie probabil la masa credală după ce va fi declarată oficial insolvența.

Rezolvări
Era perioada în care și jucătorilor proaspăt aduși al echipă începea să li se explice că nu sunt suficienți bani la club, dar că lucrurile se vor rezolva. Cum s-au rezolvat s-a văzut acum, când clubul a fost nevoit să își ceară insolvența, situația din acte arătând însă că, de fapt, direcția spre care se îndreaptă Pandurii este falimentul. În tot acest timp, acționarii clubului, mai marii județului și ai orașului, se feresc să vorbească despre modul în care sunt folosite resurse financiare ale clubului, echipa având datorii uriașe către furnizori, bugetul de stat și firme private care au prestat servicii pentru ea și care își văd afacerile închise pentru că au tot sperat că într-o zi le vor intra și lor banii în cont așa cum le-au intrat altora.
DATORII
La finalul lunii septembrie, clubul Pandurii avea datorii către jucători, antrenori şi salariaţi de peste un milion de euro. La aceste sume se adaugă sume importante pe care le au de recuperat fostul antrenor Edi Iordănescu şi foştii jucători Săpunaru şi Hora, dar care au fost garantate cu drepturile de televizare viitoare.

Vizualizări: 9,346

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: