Formatul din Liga 1 se va schimba din 2021

Pandemia de coronavirus va schimba total sistemul competiţional din Liga 1. Campionatul din România va avea un program asemănător cu  cel din La Liga în sensul că se va juca inclusiv în luna ianuarie iar vacanţele vor fi extrem de scurte.

Următorul sezon va fi extrem de condensat iar campionatul din România ar urma să aibă cea mai scurtă pauză de iarnă din istorie, 12-14 zile, după modelul din Italia și Spania. Toate discuțiile, polemicile și controversele din jurul Ligii 1 sunt legate de modul în care se va relua și se va disputa actualul sezon dar, în același timp, FRF și LPF caută soluții pentru a creiona și viitorul sezon. Și, cel puțin în privința Ligii 1, întâmpină dificultăți majore pentru a programa cele 26 de etape din sezonul regulat, plus cele din partea a doua.

Noul sezon va începe cu cel puțin o lună întârziere. Dacă nu ar fi fost pandemia COVID-19, ediția 2020-2021 ar fi debutat cel mai târziu pe 17 iulie. Dar cum meciurile de baraj pentru promovare-retrogradare sunt programate pe 5 și 9 august, cel mai devreme, următorul sezon ar putea începe în weekendul 15-16 august, deci cu o întârziere de cel puțin o lună.

În această toamnă, federațiile au fost anunțate că una sau chiar două "ferestre" FIFA, pentru echipele naționale, vor conține nu doar două partide, ci 3. Cum acestea trebuie disputate la interval de 3-4 zile, rezultă o extindere a întreruperii campionatului față de cum eram obișnuiți şi se vor pierde alte două date disponibile, adică 2 etape.

În aceste condiții, singurul scenariu care prinde contur la LPF și FRF e ca datele să fie recuperate în ceea ce a însemnat în anii trecuți pauza de iarnă care, oricum, a fost din ce în ce mai scurtă. În ultimele două campionate aceasta a însemnat doar 6 săptămâni. Acum însă, se va prelua modelul din Serie A și din La Liga unde  italienii și spaniolii se opresc doar 12-14 zile, de Crăciun și de Revelion. Cel mai probabil, Liga 1 va avea o pauză de 12-14 zile, 24 decembrie - 4 ianurie, după care va disputa chiar și una-două intermediare în prima lună din 2021.

Vizualizări: 581

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: