Fost primar gorjean, arestat pentru o șpagă de 15.000 de euro

Unul dintre politicienii gorjeni care a reușit să se „aranjeze” la București a sfârșit prin a ajunge în spatele gratiilor. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au avut suficiente argumente încât fostul primar de la Crasna, Iulian Bocșe, devenit șef prin capitală, să fie reținut și arestat după ce a pretins o șpagă de 15.000 de euro, din care a și primit o treime.

Iulian Bocșe s-a retras în anonimat după ce a pierdut șefia PRM Gorj și nici nu a ieșit deputat al județului la alegerile din 2008, între timp el ajungând șef al Biroului resurse umane și relații cu publicul din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară București, fiind într-o funcție de unde câștiga 35.000 de lei pe an, soția, ajunsă consilier parlamentar la Camera Deputaților, câștigând și ea 28.000 de lei, conform unei declarații de avere a acestuia. În toamna anului trecut, la început de septembrie, OCPI București a făcut angajări prin concurs, comisia fiind condusă de Gigi Roșioru, care este asistent registrator la OCPI București sector 6, funcție care i-a asigurat venituri salariale anul trecut de peste 50.000 de lei, DNA nefăcând vreo precizare la o eventuală implicare a acestuia în trucarea examenelor.

Șpaga și examenele

În primele zile ale lui septembrie 2014, OCPI București a organizat concursuri pentru a angaja mai multe persoane pe diferite poziții, printre candidați fiind și Simona Elena Toader, devenită asistent registrator principal gradul I, la proba scrisă aceasta fiind notată cu 53,28 de puncte, în timp ce la interviu a luat 88,33 de puncte, cu o medie 70,80 de puncte fiind declarată admisă, condiția pentru a participa la interviu fiind aceea a obținerii a cel puțin 50 de puncte de către un candidat. Pentru funcția râvnită de Simona Elena Toader era un singur post, contractul fiind unul pe perioadă nedeterminată, candidații trebuind să fie juriști cu studii de lungă durată și cu o vechime de cel puțin o jumătate de an. Toader și-a depus dosarul în termenul legal și la fel au făcut și contracandidații săi Constantin Mădălin Pătroi și Florentina Daniela Stoica. Pătroi a fost notat la proba scrisă cu 86,66 puncte, dar la interviul susținut cu comisia din care făcea parte Bocșe, acesta a fost notat cu 53,33 puncte, media sa totală fiind 69,99, foarte aproape de cea a Simonei Elena Toader. Cealaltă contracandidată, Stoica, a luat 66,62 la scris, dar la interviu nu s-a mai prezentat, mirosind probabil aranjamentele, fiind declarată respinsă.

Acum, după o jumătate de an de la susținerea acelor examene, DNA vine și spune că Bocșe a pretins o sumă destul de mare pentru a aranja examenul cu pricina, acuzațiile ce-i sunt aduse acestuia fiind de luare de mită și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau altul foloase necuvenite. „Inculpatul Bocșe Iulian a pretins de la Cuzuc Dan-Constantin suma de 15.000 de euro, în schimbul favorizării lui Toader Simona Elena, la concursul de promovare organizat în septembrie 2014. Din această sumă, până în prezent Bocșe Iulian a primit de la Cuzuc Dan-Constantin aproximativ 5.000 de euro. Totodată, rezultă suspiciunea rezonabilă că (…) și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu cu prilejul desfășurării concursului menționat, pentru a obține promovarea acestui concurs de către Toader Simona Elena”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Arestat 30 de zile

Iulian Bocșe a fost reținut inițial joia trecută pentru 24 de ore, iar vineri a fost dus la o instanță de judecată, care a emis pe numele său mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Anchetatorii au făcut cunoscut că au început urmărirea penală și față de Simona Elena Toader, pentru complicitate la dare de mită și complicitate la instigare la abuz, dar și față de Dan Constantin Cuzuc, pentru dare de mită și instigare la abuz în serviciu.

Pentru cei care nu îl mai țin minte pe fostul primar de la Crasna, acesta este cel care în 2008 a dorit să devină deputat pe Colegiul 2, zona Novaci, în anul următor el aspirând și la funcția de președinte al PRM Gorj, până atunci fiind vicepreședinte. A pierdut însă alegerile în fața lui Ion Fugaru, după care s-a retras din partid, a cochetat cu PDL și s-a mutat în capitală, în trecut el fiind ofițer de Poliție. Bocșe are cunoștințe la DNA prin prisma faptului că, după ce s-a dus la București, a înființat Asociația Dreptate Egalitate și Responsabilitate, prima plângere făcută de ADER la DNA vizând Asociația Crescătorilor de Ovine de la Crasna.

În acea perioadă, Bocșe era un apropiat al fostei șefe de la APIA Gorj, Delia Petrescu, fostă Mercioiu, relația dintre ei fiind suficient de mediatizată și niciodată dezmințită. Între timp, fosta șefă de la APIA Gorj s-a ales și ea cu un dosar penal tot din partea DNA, fiind condamnată la sfârșitul anului trecut la închisoare cu executare, verdictul nefiind unul definitiv. În 2011, Bocșe a contestat în nume propriu un concurs pentru conducerea APIA Gorj pe care fosta directoare îl pierduse, acum amândoi având probleme cu cazierul și, implicit, cu ocuparea unei funcții publice.

Vizualizări: 673

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: