Fost subprefect al Capitalei: Mi-a spus că ordinul a fost dat de sus

Liviu Andrei a fost timp de trei ani subprefect de Bucureşti, în guvernarea Ponta, timp în care a reprezentat Prefectura Capitalei în foarte multe manifestări publice. Acesta a comentat la Gorj TV modul de intervenţie al jandarmilor din Piaţa Victoriei. Andrei a spus că niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva în mandatul lui. Acesta are informaţii că prefectul de Bucureşti a primit „ordin de sus”, nefiind o decizie proprie.

Reporter: Aţi fost subprefect de Bucureşti, cum vedeţi intervenţia Jandarmeriei din Piaţa Victoriei, prin prisma experienţei pe care aţi avut-o?

Liviu Andrei: Am fost la foarte multe manifestaţii. De cele mai multe ori eram în mijlocul jandarmilor şi vă spun că jandarmii nu acţionează decât la ordinul prefectului sau al celui îndrituit. Jandarmeria nu acţionează aiurea, acţionează în baza unui protocol foarte clar, în baza unor ordine foarte clare. Dispozitivul este făcut foarte clar acolo, este dinainte stabilit. Jandarmeria nu poate să intre în piaţă cu arme de foc. Dar, jandarmii pot folosi altfel de arme pe care le au în dotare. Pe vremea cât am fost eu în Bucureşti, niciodată nu s-a dat un ordin de atac sau de eliberare a pieţei. Niciodată nu m-am gândit că aş putea să fac aşa ceva sau ca jandarmii să înceapă să bată oamenii.

Rep.: Interesant...

L.A.: Vă mai spun ceva. În timpul acestor misiuni, eu eram singurul care eram purtător de armă de foc. Și o aveam la mine pentru că nu aveam altă armă în dotare, aveam un pistol cu care mă apăram. Era un pistol pe care îl aveam eu, pentru apărarea mea, pentru că îmi era frică. Tot timpul îl aveam într-o cutie specială, care era pusă într-o maşină specială a Jandarmeriei, iar în caz de extremă urgenţă m-aş fi putut folosi de el. Era o procedură asta, niciodată nu m-am gândit că s-ar putea ajunge la asta.

Rep.: Arma era în acea cutie, nu o deţineaţi asupra dumneavoastră?

L.A.: Nu, era în acea cutie. Dar, nici jandarmii nu au arme de foc. Au arme cu care se pot apăra. Dacă vrei să îi linişteşti pe oameni, îi linişteşti fără nicio problemă. Dacă vrei să îi agiţi, îi agiţi fără nicio problemă. Situaţia acolo a fost concertată. În piaţă au fost 90% oameni care au venit, mulţi din Diaspora, să manifesteze, să stea acolo şi să-şi spună păsul într-un mod normal. Cel mult 5% au fost oameni care au fost puşi să agite. Cred că au fost agitatori trimişi şi dintr-o parte, şi din cealaltă, adică şi de putere, şi de opoziţie. Jandarmii care au fost violenţi nu au minte. Eu îi cunosc pe jandarmii din Bucureşti, sunt...

Rep.: Staţi puţin, că acolo nu au fost doar jandarmi din Bucureşti.

L.A.: Sigur că da. Eu am colaborat cu jandarmii excepţional. Excepţional. Nu s-a întâmplat niciodată să avem probleme de genul acesta. Dar, generalul care s-a ocupat, niciodată nu s-a gândit să facă aşa ceva. În momentul în care mai erau diversiuni, mai ales la meciuri, suferea după aceea. Revin, dacă se dorea să fie linişte, era linişte. Dar, s-a dorit să fie scandal.

Rep.: Cine a dorit să fie scandal?

L.A.: Nu ştiu, dar cred că a fost o chestie concertată. Nu am destule informaţii. Agitatorii ăştia, e posibil să fi fost trimişi. Cred că au fost nişte ordine date ca să se întâmple ceva în interior, acolo. Urât. Și mai vreau să spun ceva. Oriunde în lume, atunci când ridici mâinile sus, nu te atinge nimeni cu nimic. Asta e chestiunea care a făcut ocolul globului pământesc. Nu se poate, oameni care nu fac nimic şi care sunt luaţi la bătaie. Nu vreau să atacăm Jandarmeria, pentru că acolo sunt profesionişti, dar orice pădure are uscături.

Rep.: Nu credeţi că aşa au avut ordin, rupeţi tot? Aţi văzut, şi limbajul lor era foarte violent.

L.A.: Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată, am fost 15 ani în diferite funcţii, niciodată nu am văzut un asemenea comportament. Se vorbeşte de un ordin al prefectului, dacă e aşa, este foarte grav. (...) Când dai un ordin, trebuie să ai militarii lângă tine. Să nu te apleci la indicaţii politice. Mă tem că a avut o conotaţie, pentru că eu am vorbit cu o persoană care a lucrat acolo, în Jandarmeria Română, la cel mai înalt nivel. Mi-a spus că ordinul a fost dat de sus, iar doamna a dat ordinul mai departe, iar comenduirea Jandarmeriei l-a executat ad litteram.

Vizualizări: 2,243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: