Foştii directori CE Turceni, achitaţi! Prejudiciul, inventat de procurori!

Tribunalul Sibiu a achitat ieri patru foşti directori ai Complexului Energetic Turceni, anchetaţi de procurorii anticorupţie pentru un prejudiciu de cinci milioane de euro. Presa locală a scris la vremea respectivă că prejudiciul a rezultat din faptul că procurorul Dănuţ Volintiru nu a ştiut să aplice regula de trei simplă.

Patru foşti directori ai Complexului Energetic Turceni au fost achitaţi ieri de judecătorii Tribunalului Sibiu, într-un dosar de corupţie instrumentat de fostul prim-procuror al DNA Târgu Jiu, Dănuţ Volintiru. Este vorba de Nicolae Simionescu, fost director general, Dan Gavrilescu, fost director comercial, Garbiel Bîgu, fost director economic şi Vasile Boca, fost şef Birou Juridic.

Judecătorii au respins ieri cererile de schimbare a încadrării juridice formulate de DNA şi de Dan Gavrilescu şi a decis achitarea tuturor inculpaţilor. Sentinţa este cu recurs, care poate fi formulat de procurori în zece zile.

Cei patru sunt judecaţi încă din 2007, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial; abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată; fals intelectual; iniţiere sau constituirea a unui grup infracţional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui astfel de grup. Procurorii au calculat şi un prejudiciu de cinci milioane de euro.

Câştig transformat de procurori în prejudiciu

Interesant în dosarul DNA este cum au reuşit procurorii să transforme un câştig estimat la 20 de milioane de euro într-un prejudiciu de cinci milioane de euro. Totul a început de la o grevă a ceferiştilor, astfel că lignitul de la Jilţ nu a mai putut fi transportat pe calea ferată către termocentrala Turceni. Fiind o situaţie de urgenţă, s-a apelat la transportul rutier, prin încredinţare directă, firmele fiind considerate „de casă”. Şi chiar puteau fi considerate aşa, numai că greva a arătat că transportul rutier aducea economii imense, faţă de preţul de monopol impus de CFR. Aşa că directorii acuzaţi au decis să organizeze licitaţie, astfel încât să forţeze CFR să reducă tarifele de transport pe tona de cărbune.

Cei de la CFR au depus o ofertă cum că sunt dispuşi să reducă preţul dacă vor avea în continuare exclusivitate pe trasee şi au fost refuzaţi. CE Turceni a preferat să lucreze o perioadă de câteva luni la aceleaşi preţuri mari cu CFR şi în paralel cu firmele de transport rutier, iar în acest timp a fost începută procedura de licitaţie. Procurorii au spus „Stop joc!” şi au calculat prejudiciul ca diferenţă între preţul din oferta condiţionată de exclusivitate şi cel de dinaintea ofertei. Mai mult, calculul prezentat în rechizitoriu a fost greşit, ducând astfel la un prejudiciu de cinci milioane de euro. Realitatea a fost aceea că, după organizarea licitaţiei, CFR a lăsat şi mai mult din preţ, astfel că Turceni a avut de fapt un câştig de 20 de milioane de euro încurajând concurenţa pe piaţa de transport cărbune.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: