Foştii şefi ai CE Rovinari, reclamaţi pentru contractele nefinanţate

Contractele pentru care foştii şefi ai Complexului Energetic Rovinari nu au asigurat surse de finanţare au ajuns acum pe masa poliţiştilor, care au fost sesizaţi despre existenţa lor de noul preşedinte al Consiliului de Administraţie. Marcel Hoară a făcut primii paşi pentru ca situaţia mult comentatelor contracte să fie clarificată o dată pentru totdeauna, deşi, unele dintre acestea, care îl vizează în special pe fostul "moşier" Laurenţiu Ciurel, sunt deja obiect de anchetă la DNA, fără ca lucrurile să fie lămurite.

Marcel Hoară spune că a sesizat organele de urmărire penală în privinţa unui număr de 8 contracte încheiate în anii 2007-2008, când la conducerea unităţii se aflau directori susţinuţi de PNL, director general fiind atunci Laurenţiu Ciurel, devenit membru PSD de circa o lună. Hoară a menţionat că nu a făcut sesizarea respectivă la adresa unei persoane, gradul de vinovăţie pentru membrii fostei conduceri urmând să fie stabilit de organele de cercetare penală. El a refuzat să prezinte exemple de contracte comerciale pentru care a solicitat anchetă, menţionând că despre unele dintre acestea presa relatează deja de o bună bucată de timp.

Marcel Hoară a precizat totuşi că unul dintre contracte vizează lucrările de realizare a depozitului de cenuşă în sistem şlam dens, în valoare de peste 150 de milioane de lei, fără TVA, pentru care nu a existat sursă de finanţare. Contractul respectiv face şi obiectul unei anchete la Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cercetările fiind începute în primăvara anului 2008, la puţin timp după semnarea acestuia pe data de 1 aprilie.

Videanu i-a recomandat "să stea cuminte"

Precizările făcute de noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al CE Rovinari, numit în funcţie de circa o lună, sunt făcute la aproape o jumătate de an după ce ministrul economiei, Adriean Videanu, îi recomanda lui Laurenţiu Ciurel, la Târgu Jiu, într-o conferinţă de presă, "să stea cuminte". Videanu a spus atunci că face recomandarea respectivă întrucât Ciurel a semnat contracte pentru care nu are surse de finanţare asigurate, ceea ce este ilegal. În cursul acestei veri, Videanu a menţionat şi că a cerut Corpului de Control al Ministerului Economiei să verifice modul în care au fost încheiate contracte de asistenţă judiciară între CE Rovinari şi o casă de avocatură din Bucureşti. La sfârşitul lunii august Corpul de Control al CE Rovinari a redactat un raport în care constata producerea unui presupus prejudiciu de circa 1,4 milioane lei la contractul de asistenţă judiciară încheiat de fosta conducere a unităţii cu casa de avocatură Şova şi Asociaţii, la care, pentru o perioadă, a fost senior partner şi deputatul de Gorj Victor Ponta, fost preşedinte al clubului de baschet Energia Rovinari în perioada în care Laurenţiu Ciurel era director general al Complexului Energetic.

Fostul director general a declarat de mai multe ori pe parcursul acestui an, după schimbarea sa din funcţie, că avea surse de finanţare asigurate pentru toate contractele încheiate, acesta spunând că profitul preconizat al unităţii reprezenta sursele respective. Laurenţiu Ciurel a menţionat, de asemenea, că declaraţiile şi anchetele pe această temă au caracter politic, fiind făcute de reprezentanţi ai PDL, el fiind de circa o lună membru PSD.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: