Fostul comandant Walter Loga, trimis în judecată pentru luare de mită

Fostul comandant al Unităţii Militare 01541 Budieni- Gorj a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Walter Loga este acuzat că în perioada 2004-2011 a cerut şi primit bani de la 11 cadre militare subordonate lui. În total, acesta a primit2.600 euro şi 4.400 lei, iar în schimb le-a prelungit contractele de muncă. Pe lângă asta, potrivit unui comunicat al DNA, acesta chema militarii la el acasă pentru diverse munci în curtea sa.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari - au dispus trimiterea în judecată, a inculpatului Walter Loga, colonel în rezervă, fost comandant al UM 01541 Budieni, jud. Gorj. În sarcina acestuia „s-au reținut infracțiunile de luare de mită (unsprezece acte materiale), primire de foloase necuvenite (patru acte materiale) și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (treisprezece acte materiale), toate infracțiunile în formă continuată”, se arată în comunicatul DNA.

Subordonaţii, folosiţi la muncă în gospodărie

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2004-2011, inculpatul Loga Walter, în calitate al de comandant al UM 01541 Budieni, jud.Gorj, a pretins și/sau primit, în mod repetat, de la un număr de 11 cadre militare din subordinea sa, sume de bani sau alte foloase de ordin material în cuantum total de 2.600 euro și 4.400 lei pentru a le prelungi contractele de muncă în baza cărora aceștia fuseseră angajați în cadrul unității militare.
De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Loga Walter a primit, în mod repetat, de la patru cadre militare din subordinea sa, sume de bani sau alte foloase de ordin material în cuantum total de 300 euro și 270 lei, după ce le aprobase acestora, conform procedurii legale, prelungirea contractelor de muncă sau transferul de la o unitate la alta.

Totodată, inculpatul, prin încălcarea cu știință a atribuțiilor de serviciu a obligat în mod repetat un număr de 13 cadre militare din subordine ca în timpul lor liber (inclusiv în perioadele de concediu legal de odihnă) să execute, cu titlu gratuit, o serie de munci în gospodărie și pe alte proprietăți ale sale. „Astfel, inculpatul a realizat pentru sine și familia sa un folos material în cuantum total de 16.650 lei, rezultat din însumarea contravalorii tuturor zilelor de muncă prestate în aceste condiții de către subordonații săi”, susţin procurorii.

SECHESTRU

În vederea acoperirii prejudiciului și a asigurării restituirii sau confiscării speciale a sumelor de bani care au făcut obiectul infracțiunilor de corupție, pe parcursul urmăriri penale s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpatului, până la concurența acestor sume.

JUDECATĂ

În cauză, procurorii au colaborat cu lucrători din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Biroul Județean Anticorupție Gorj. Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Militar Teritorial București.

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: