Fostul director al SindJilţ dezvăluie cine a păpat banii societăţii

Petre Bălescu a fost primul administrator al SindJilţ, la înfiinţare, iar ulterior a fost director şi şef de serviciu. Băleanu a ieşit ieri cu un atac dur la Ion Ruşeţ şi la alţi lideri sindicali din zona Jilţ, pe care îi acuză că au devalizat societatea. Primul vizat a fost Ion Ruşeţ, Bălescu povestit că Sind Jilţ i-a asigurat pe toată perioada mandatului de senator maşină cu şofer şi combustibil de 4.000-5.000 de lei pe lună. Fostul director a povestit şi de investiţiile umane şi financiare făcute de societatea sindicatelor în campaniile electorale ale fostului senator. Bălescu susţine că este conştient de gravitatea acuzaţiilor aduse şi se declară dispus să declare la poliţie tot ce ştie. Contactat telefonic, Ion Ruşeţ a spus: „Nu vrea să comentez nimic. La revedere”! Atacul lui Bălescu vine cu numai o zi înainte de congresul de constituire a unui nou sindicat în Complexul Oltenia, al cărui lider va fi Ruşeţ.

Bălescu a făcut acuzaţii dure, vorbind despre şase lideri sindicali care primeau lunar câte patru mii de lei în plic, de fiecare, banii fiind scăzuţi pe cheltuieli. Detalii vom prezenta după ce poliţia va fi sesizată în acest sens. Faptul că Ruşeţ a folosit în timpul mandatului de senator o maşină de la Sind Jilţ este de notorietate, presa din anii trecuţi făcând relatări în acest sens.

Angajaţii societăţii, folosiţi în campanie electorală

Petre Băleanu a explicat cum a ajuns senator Ion Rușeț folosindu-se de angajații de la SindJilț pentru a lipi afișe în campania electorală în timpul programului, dar și de mașinile societății pentru a face propagandă în colegiu. Mai mult decât atât, în aceeaşi perioadă au fost angajați și aproximativ 150 de posibili alegători. Dacă până atunci SindJilț înregistra profit în anul 2008, când Rușeț a fost în campanie electorală societatea prestatoare a avut datorii de aproximativ 400.000 de lei și în anul următor SindJilț s-a ales și cu amendă de la Garda Financiară. „Ion Rușeț a candidat din partea PDL pentru funcția de senator folosindu-se de banii, materialele și muncitorii de la Sind Jilț. În perioada campaniei electorale și înainte cu o lună, Rușeț a angajat peste 150 de persoane, depășindu-se numărul de locuri pe care îl aveam contractat cu Termocentrala Turceni, pe 3, 6 luni sau chiar un an care aveau pile. Mașinile Sind Jilț au fost folosite în campania electorală, carburant,oameni luați de la serviciu ca să lipească afișe. Vreau să vă spun că societatea a fost în 2005-2006 pe locul întâi la întreprinderi mari în județul Gorj și tot timpul a avut profit. În 2008 societatea a avut aproximativ patru miliarde de lei  vechi datorii. Acest lucru înseamnă că banii s-au folosit în campania electorală. În acea perioadă, în campania electorală tichete de masă nu s-au mai acordat angajaților. Să vă mai spun că, în 2009, societatea a fost amendată de Garda Financiară cu 30.000 de lei în 24 de ore, pentru că au găsit nereguli din campania lui Rușeț”, a precizat Petre Bălescu.

Rușeț - senator cu mașină de la Sind Jilț

Nici după ce a ajuns senator de Gorj, Ion Rușeț nu a renunțat la Sind Jilț și chiar dacă a primit mașină de la Senat, o Dacia Logan, acesta s-a plimbat patru ani cu un autoturism al sindicatelor miniere, dat în comodat la Sind Jilţ. Acest masina_rusetaspect a fost semnalat la vremea aceea de presa locală, însă nimeni nu a ştiut că șoferul era angajatul Sind Jilț, costurile cu carburantul și reparațiile erau suportate de aceeași societate. „În cei patru ani cât a fost senator, Ion Rușeț a folosit mașina GJ-65-JRS, care era proprietatea Uniunii Sindicale Turceni, dar după ce a ieșit senator s-a făcut comodat între Uniune și Sind Jilț și a rămas la SindJilț. S-a angajat și șofer pe mașina asta care era plătit de Sind Jilț, carburantul era plătit la fel, șoferul justifica lunar carburant de aproximativ 4.000 de lei. În patru ani cât a fost senator a consumat 190.000 de lei pe carburant, deși avea de la Senat, mașină și carburant. Repararea mașinii și reviziile erau făcute tot de Sind Jilț. Când era senator el stabilea ce se face atât în Sind Jilț, la Clubul Sportiv Minerul Mătăsari și la Uniunea Sindicală”, a mai spus Bălescu.

facsimil_ruset_masina

Chefuri decontate cu facturi de echipamente pentru muncitori

Și buna dispoziție a senatorului din acea vremea era suportată de Sind Jilț, după cum declară Petre Băleanu, și mai mult decât atât chiar la organizarea nunţii fiicei sale, Ion Rușeț a implicat angajații de la societatea prestatoare. Cheltuielile care s-au făcut pentru diferite petreceri organizate cu sute de persoane au fost justificate cu facturi pentru diferite echipamente ale angajaților. ”Tot în această perioadă s-au făcut și foarte multe chefuri. Cu câteva zile înainte de ziua lui de naștere, se organizează o petrecere la stadion cu 300 de persoane, unde Sind Jilț a suportat totul. De asemenea la nunta fiicei sale, au fost obligate 20 de femeie să participe la pregătiri și vreo 10 bărbați ca să monteze corturi. Au lucrat două săptămâni. În 2010 sindicatele au organizat la Turceni un concurs de pescuit unde Sind Jilț a dus tot ce trebuie, corturi, generatoare, persoane care să facă mâncare. În 2012, nu le-a mai convenit la Turceni și au plecat la mare, unde Sind Jilț a procedat la fel. Aduceau facturi pe salopete, pe cizme, pe bocanci, pe lopeți, generatoare drujbe, dar de fapt se făceau chefuri. În 2013 ca să se piardă urma banilor au închis societatea și au lăsat 680 de oameni fără serviciu”, a mai spus Bălescu

Vrea să atragă atenția minerilor

Petre Bălescu nu a făcut nicio plângere la poliție și nici nu are de gând să facă acest lucru, dar va spune tot ce ştie dacă i se va cere. Fostul salariat a făcut publice aceste informații pentru a le arăta minerilor cine este Ion Rușeț și ce a făcut el cu banii din cotizații. „Acum vor să preia din nou frâiele sindicatului, Rușeț și gașca lui.  Eu sunt în șomaj, dar vreau ca oamenii să știe ce s-a întâmplat cu banii lor. Cotizația oamenilor mergea la chefurile organizate de Rușeț. Banii de la sport, banii de la societate acolo se duceau. Pot să justific ce am spus cu actele contabile, toți banii care i-au folosit în interes personal  pentru că am fost administrator la această societate, director, apoi șef de birou comercial. Eu nu mă duc la poliție să reclam pe nimeni, vreau doar să știe oamenii ce-i așteaptă. E clar că nu-i interesează oamenii, ci doar viitorul lor, ca să trăiască pe banii și pe spinarea muncitorilor. Au început să amenințe oamenii că dacă nu-i votează vor fi dați afară, că se închide cariera. Rușeț e un om dur și răzbunător”, a spus Petre Bălescu.

Rușeț nu a vrut să comenteze

Ion Rușeț a declarat pentru Radio Infinit că se aștepta la „atacuri murdare” însă nu a dorit să ofere niciun punct de vedere pentru Pandurul cu privire la acuzele care i-au fost aduse de către Petre Bălescu. „Nu vrea să comentez nimic. La revedere”. Acesta este punctul de vedere al lui Ion Rușeț înainte să-i fie aduse la cunoștință acuzele care i se aduc.

Vizualizări: 241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: