Fratele lui Potârcă, condamnare cu executare în „procesul cadavrelor”

Verdict al magistraților bucureșteni la sfârșitul săptămânii trecute în unul dintre dosarele importante de corupție din sistemul sanitar românesc, în care sunt implicați și patronii unor firme din cartierul Meteor, printre aceștia fiind și fratele fostului prezidențiabil Constantin Ninel Potârcă. Toți au primit condamnări la închisoare cu executare.

Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București a fost pentru o vreme vaca bună de muls atât pentru șefii care l-au condus, dar și pentru romii din Meteor care primeau aici contracte barosane contra unor șpăgi descoperite la timp de procurorii DNA. Verdictul judecătorilor stabilește că fostul manager Răzvan Adrian Mocanu a primit 7 ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și continuată, la fel ca și adjuncta sa Monica Răduț, director administrativ, acuzată de aceleași fapte, aceasta urmând să stea în spatele gratiilor 8 ani pentru că a mai fost condamnată și pentru alte acuzații, pedepsele decise fiind contopite în cea mai mare, la care a mai fost adăugat un an.

Șefa achizițiilor de la spitalul respectiv, Mihaela Vasilescu, ar urma să stea cinci ani în spatele gratiilor, în timp ce fosta directoare economică Doinița Goicea, are de executat 7 ani de pușcărie. Cinci ani ar urma să stea în spatele gratiilor și Mihai Cucu, un apropiat al directoarei Răduț, cel care i-a introdus pe romii din Meteor în afacerile cu spitalul din București, după cum susțin anchetatorii. Unul dintre aceștia, Mihai Ilarie, administrator la Milarprod SA, a fost condamnat la 5 ani de închisoare, la fel ca și Gabrița Mihai, administrator la Blanko Med SRL și Toma Potârcă, reprezentant al Robyadelin Company SRL Târgu Jiu. Alți doi inculpați, Claudiu Havrici, reprezentant al SC Aqua Design SRL şi administrator al SC J&B Universal Construct SRL, și Ștefan Lucian Țuvec, administrator al SC Bart Construct SRL, au fost și ei condamnați la câte cinci ani de închisoare, pentru alți cinci ani aceștia având interzis la ocuparea unor eventuale publice după executarea pedepsei.

Despăgubiri și acuzații

În funcție de contractele încheiate ilegal cu firmele menționate mai sus, foștii șefi ai spitalului bucureștean au de restituit către unitatea pe care au condus-o în perioada 2009 – 2010 sume care depășesc un prejudiciu de peste 2 milioane de lei. Instanța a dispus ca foștii directori, dar și ceilalți inculpați din dosar să plătească fiecare cheltuieli judiciare statului de câte 20.000 de lei. Sentința nu este una definitivă, putând fi contestată în zece zile de la pronunțare.

Faptele pentru care cei în cauză sunt judecați au la bază contracte reale sau fictive pe care foștii șefi ai spitalului le-au plătit firmelor amintite. „În cadrul contractelor angajate de Institut, inculpatele Răduţ Monica, Vasilescu Mihaela şi Goicea Doiniţa, în calităţile menţionate, au asigurat decontarea unor servicii neprestate, atât prin semnarea unor documente care atestă împrejurări nereale, cât şi prin determinarea reprezentanţilor societăţilor contractante de a întocmi şi semna acte privind livrarea bunurilor şi prestarea serviciilor, având conţinut nereal. În anul 2010, pentru atribuirea unor contracte de prestări de servicii de transport decedaţi şi pentru a le prelungi valabilitatea prin acte adiţionale în condiţiile majorării nejustificate a tarifelor (de circa trei ori faţă de valoarea din decembrie 2009), inculpata Răduţ Monica a pretins şi primit de la administratorul SC MONDO CONSTRUCT AS 23 SRL, denunţător în cauză, diverse sume de bani totalizând 21.000 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Vizualizări: 811

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: