Frauda la Bacalaureat, combătută cu observatori

Pentru a combate frauda de la examenul de bacalaureat, cei peste 5.000 de elevi gorjeni care vor susţine probele în acest an vor fi atent monitorizaţi de părinţi şi de reprezentanţi ai ONG-urilor. Mai mult decât atât, candidaţii prinşi copiind nu vor mai putea susţine examenul în următoarele două sesiuni. Înscrierea reprezentanţilor societăţii civile ca observatori se poate face până la data de 1 iunie.

Observatorii vor avea acces în sălile de examen şi vor putea sesiza eventualele încălcări ale prevederilor metodologiei. Iniţiativa a fost adoptată pentru ca examenul de bacalaureat să devină credibil. „Trebuie să acţionăm astfel încât să existe o normalitate în ceea ce priveşte examenul de bacalaureat şi sunt pentru păstrarea ierarhiilor. Acest examen trebuie să fie credibil”, spune Justin Paralescu, inspectorul şcolar general al IŞJ Gorj. Condiţiile se înăspresc şi pentru elevii care au fost eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă. „Cei care au fost eliminaţi de la o probă a examenului pentru tentativă de fraudă nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului. De asemenea, aceştia vor relua integral bacalaureatul în a treia sesiune”, mai explică Justin Paralescu.

Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului de bacalaureat, candidaţii se pot înscrie la sesiunea iunie-iulie 2011 în perioada 23-27 mai. Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română va avea loc în perioada 6-8 iunie, urmată de evaluarea competenţelor digitale, în perioada 13-17 iunie şi de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională în intervalul 20-23 iunie. Probele scrise vor debuta pe 27 iunie cu proba de limba şi literatura română şi vor continua cu proba obligatorie a profilului, ce va avea loc pe 29 iunie şi cu proba la alegere a profilului din 1 iulie. Rezultatele vor fi afişate în ziua de 3 iulie. Cei nemulţumiţi de notele acordate vor putea depune contestaţii în ziua de 4 iulie, între orele 8.00-12.00, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în data de 8 iulie.  

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: