Frumoasa poveste a omului care nu mai vrea decât să moară

Mi-a atras atenția un titlu aproape poetic din presa internațională a weekend-ului. L-am găsit în The Independent. Suna așa: ”A fost descoperit cel mai bătrân om din lume, dar acesta nu vrea decât să moară”.

Mbah Gotho s-a născut în Indonezia, în 1870. În 1992 a fost un pic bolnav, la frageda vârstă de 121 de ani. Așa că apropiații i-au pregătit mormântul, omul și-a spus ultimele dorințe, și-a dat ok-ul asupra locului unde va fi fost înmormântat și a pietrei funerare și toate aranjamentele au fost făcute. S-a așezat liniștit în pat, așteptând să-l ia gaia, cum se zice-n popor. Dar de moarte, nici semn. Din contră. Spre stupoarea cunoscuților și chiar a lui, domnul Gotho s-a înzdrăvenit și a mai trăit, iată, încă 24 de ani.

Acum, în 2016, proaspăt încununat cu titlul de ”cel mai bătrân om din lume”, Mbah Gotho este foarte șucărit că nu mai moare odată și a zis ziariștilor care au venit să scrie despre el fix așa: ”Nu vreau bani, nu vreau să bat vreun record, tot ce vreau e să mor”.

Deși se simte destul de bine, bătrânelul de 145 de ani (va împlini 146 în decembrie) trebuie să fie îmbăiat și hrănit cu lingurița, chestie care nu-i convine deloc. Dar nu e doar starea proastă a sănătății cea care îl face pe Mbah Gotho să aibă dor de ducă definitivă. Omul nu are nici frați, nici măcar copii încă în viață, și și-a îngropat și toate cele patru neveste avute de-a lungul timpului.  ”Mă bucur că nepoții mei sunt toți pe picioarele lor”, a zis, chestie care i-a făcut să chicotească pe reporteri. Nepoții se apropie de 100, desigur.

Bietul Mbah nici măcar nu se poate bucura că va muri din calitatea de omul care a trăit cel mai mult din istorie. Și n-o să invocăm povești biblice sau din alte religii și culturi aici, ci doar personaje reale, despre care chiar se știe că au existat.

Nigerianul James Olofintuyi ar fi trăit 171 de ani, iar etiopianul Dhaqabo Ebba 163. E drept, aceștia nu au putut prezenta niciodată documente care să le ateste vârsta. Documente pe care Mbah Gotho, pe de altă parte, le are.

Întrebat cu ce își ocupă timpul, Mbah a răspuns simplu: ”Păi, ascult radioul, că nu prea mai văd bine și nu mă mai pot uita la TV”. Secretul vieții aproape veșnice? ”Răbdarea”, zice dl. Gotho. Vă dați seama câtă răbdare au (sau au avut, Dumnezeu să-i ierte) urmașii care tot așteptau moștenirea aia?

Vizualizări: 615

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: