Funcţionar din Gorj, trimis în judecată pentru luare de mită

Un comisar al Gărzii de Mediu Gorj a fot trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Este vorba de Nicolae Babucea, care este și membru al Partidului Național Liberal. Funcționarul și-a dat demisia de la Garda de Mediu pe data de 17 iunie, însă contractul de  muncă îi va înceta pe 17 iulie. Deși a stat mai multe luni în concediu, comisarul nu a mai avut ca sarcină de serviciu să facă verificări în teren din momentul în care s-a aflat că este anchetat de procurorii DNA. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Gorj.

Nicolae Babucea este membru al Partidului Național Liberal și angajat pe un post de comisar la Garda de Mediu. Acesta avea ca atribuții de serviciu efectuarea controalelor în teren și aplicarea de amenzi contravenționale acolo unde se impunea acest lucru. Comisarul nu a avut probleme la serviciu și nu a fost niciodată cercetat administrativ până la acest dosar penal întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Gorj.

O singură dată a avut un conflict cu un agent economic din Lainici. Omul de afaceri îi acuza pe comisari în anul 2011 că au fost în control, au băut și au mâncat gratis, iar apoi i-au trântit o amendă de 500 de milioane de lei vechi. Nicolae Babucea este cercetat din toamna anului trecut de procurii DNA pentru luare de mită în formă continuată, iar în acest dosar au fost audiați mai mulți agenți economici și primari din localități unde comisarul a efectuat controale.

Cerea benzină, alimente, materiale de construcţii

Din probatoriul administrat în acest caz de procurorii DNA, se pare că Babucea Nicolae se folosea de funcția sa atunci când mergea în control la agenții economici și le cerea diferite produse pentru a nu le aplica amenzi. Trei dintre agenții economicii verificați de comisar l-au denunțat pe acesta la DNA. „În cursul anilor 2011 – 2012, inculpatul Babucea Nicolae, în calitate de comisar în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Gorj, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins şi primit de la reprezentanţii a trei societăţi comerciale, denunţători în cauză, produse alimentare şi combustibil auto în valoare totală de 1.100 lei, cu titlu de mită, pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale cu ocazia controalelor efectuate sau pe care urma să le efectueze la firmele respective. De asemenea, în acelaşi scop, inculpatul Babucea Nicolae a mai pretins de la reprezentantul unei alte societăţi comerciale, denunţător în cauză, materiale de construcţii în valoare totală de 930 USD”, se arată într-un comunicat de presă emis de către Direcția Națională Anticorupție.

Babucea și-a dat demisia

Imediat ce anchetatorii au demarat cercetări în acest caz, Nicolae Babucea a stat mai mult în concediu, însă de data de 17 iunie și-a dat demisia de la Garda de Mediu. „Comisarul Nicolea Babucea și-a dat demisia pe 17 iunie, însă conform contractului de muncă, acesta va fi în activitate până pe data de 17 iulie. În acest moment nu are sarcini de serviciu. Din momentul în care am aflat că este cercetat nu a mai executat verificări în teren. Vreau să precizez că faptele s-au comis în perioada când Garda de Mediu era condusă de Ovidiu Ilie”, a precizat Sanda, comisar șef Garda de Mediu.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: