Fundul sacului

Cred că este momentul să fie interzise chermezele pe bani publici în România. Primarii găsesc tot mai multe prilejuri de a da o sarma, o fasole, un mic sau ce-o mai fi, din banul public, la mii şi mii de oameni. Consiliul local Târgu Jiu a aprobat peste 100.000 de lei, pentru ca 1.300 de localnici să petreacă la restaurant, de ziua vârstnicilor, pe 1 octombrie. Chermeze similare au avut loc în aproape toate localităţile judeţului, dar unii primari s-au descurcat cu doar câteva mii de lei. Ei bine, la Târgu Jiu, ieri a fost suplimentată suma cu alte câteva mii de lei, pentru că au fost mai mulţi oameni la masă. Aprobarea retroactivă a unor cheltuieli este ilegală, dar practicată de mulţi ani în Consiliul Local Târgu Jiu. Nici Curtea de Conturi, nici poliţia, nici alte instituţii nu au sancţionat vreodată primăria că a cheltuit bani fără să aibă aprobare, dar nici pe consilieri că aprobă cheltuirea unor bani păpaţi deja de administraţie.

Şi vine 1 decembrie, prilej de fasole cu cârnaţi pe banii primăriilor. Urmează pachetele pentru colindători, sute de mii la nivelul judeţului Gorj. Nu sunt copii în Gorj câte pachete împart autorităţile locale. Şi totul ia amploare de la un an la altul, iar primarii nu se plâng, fiind vorba de bani care se pot scurge în unele buzunare, controlul fiind destul de greoi. Cum să demonstrezi că primăria a dat 5.000 sau 10.000 de pachete la colindători? Apoi vine revelionul, se decontează şampanie şi prăjituri din banul public.

Sărbătorile populare sunt frumoase şi trebuie să aibă loc. Dar nu trebuie transformate în pomeni, oricât de aducătoare de voturi ar fi. Văd că din ce în ce mai mulţi oameni, chiar dacă nu sunt nevoiaşi, se înghesuie la fasolea gratuită. Parcă nimeni nu mai realizează penibilul situaţiei. Sunt oameni cu pensii babane care fac trafic de influenţă să petreacă moca de ziua vârstnicului, să meargă în excursii pe banii primăriei etc.

România a ajuns la fundul sacului, iar unii primari încă nu înţeleg asta. Taie de la investiţii, dar de la chermeze nu. Până când nu voi vedea primari responsabili cu banul public, nu o să le plâng de milă celor care spun că nu au bani pentru salarii, pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, pentru iluminat public, salubritate etc. Tăiaţi de la chermeze şi poate vă cred când îl înjuraţi pe Ponta că nu vă dă.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: