Gafele plagiatorului Ponta

Vicepreședintele Partidului Mișcarea Populară Adrian Papahagi, a descoperit un nou plagiat al premierului Victor Ponta. Potrivit acestuia, șeful Guvernului ar fi preluat în volumul „Răspunderea în dreptul internațional umanitar“, semnată alături de Daniela Coman, pasaje întregi din cartea „La Cour Pénale Interna­tionale. Le Statut de Rome“, de William Bourdon și Emmanuelle Duverger.
Adrian Papagahi semna­lează și o serie de anacronisme. La p. 144, Ponta și Coman scriu: „Ar fi, de altfel, de dorit cu ocazia următoarei reuniuni anuale a Interpolului, să fie hotarâtă crearea unei unități speciale, a cărei misiune să fie asigurarea difuzării și continuarea executării mandatelor de arestare, eliberate împotriva presupușilor autori ai unor crime, care sunt vizate de articolul 5 din Statut (adică genocid, crime împotriva umanității, crime de război, agresiune)“.
Dorința era valabilă în anul 2000, cand scria Bourdon, nu și în 2010, cand îl plagia Ponta. Conform sitului oficial al Interpol (http://www.interpol.int/Crime-areas/Fugitive-investigations/War-crimes), acest lucru s-a întâmplat dinainte de 2004, de vreme ce o echipă specială a participat pe lânga Tribunalul din Rwanda. În 2010, Coman și Ponta nu mai trebuiau să doreasca nimic de la următoarea reuniune anuală a Interpol: ce doreau ei era realizat dinainte de 2004“, arată Adrian Papahagi în comunicatul remis presei.
La fel se întâmpla și la p. 153, unde în cartea semnată de Victor Ponta și Daniela Coman este scris: „În ceea ce privește acordul privind sediul, între Curte și Olanda va fi stabilit un acord care să fixeze regimul juridic al instituției pe teritoriul Statului gazdă, acord care va fi aprobat de către Adunarea Statelor Părți...“. „Din nou, acest acord a fost adoptat în 2007 și e în vigoare din martie 2008“, subliniază Adrian Papahagi.
Vezi mai multe în ziarul Curentul.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: