Garda de Mediu, utimatum în cazul gunoaielor de la Rânca

Scandalul gunoielor neridicate din stațiunea montană Rânca s-a lăsat cu controale ale comisarilor de mediu gorjeni. Conducerea Gărzii de Mediu Gorj avertizează administrațiile locale din Baia de Fier și Novaci că sunt pasibile de amendă dacă nu vor rezolva problemele privind gestionarea deșeurilor din stațiune.

Comisarii de mediu au desfășurat un control pentru a vedea de ce sute de saci de gunoaie au stat zile bune în Rânca, după sărbători, fără a fi ridicați. În urma verificărilor, organele de control au lăsat măsuri celor două primării care administrează stațiunea, Novaci și Baia de Fier. ”Am derulat un control la cele două primării, stabilind măsuri certe cu privire la modul de eliminare a deșurilor din zona Rânca. Fiecare autoritate are responsabilitate pe suprafața administrativă, să-și gestioneze modul propriu de gestionare a deșeurilor. În cazul în care programul de măsuri stabilit de noi nu va fi respectat, fiecare primărie riscă sancțiuni între 50.000 lei și 100.000 lei”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

Una dintre măsurile pe care primăria Baia de Fier va trebui să le ducă la îndeplinire este aceea de a încheia un contract cu un operator autorizat pentru gestionarea deșeurilor. Conform reprezentanților Gărzii de Mediu, pe zona care ține de această primărie, contractul de salubrizare a expirat la finele anului trecut. ”Am înțeles că sunt în tratative cu alte firme de salubrizare. Este problema lor. Practic, expirarea unui contract nu dă dreptul nimănui să se abandoneze deșeuri sub forma în care s-a constatat. Pe partea de Novaci, deși există capacități de depozitare, am constat că sunt insuficiente. Trebuie mărită frecvența de ridicare a deșeurilor, pentru că există și o capacitate de generare foarte mare, fiind vorba de foarte mulți turiști. În același timp, acțiunea trebuie sincronizată cu starea vremii. Adică să urmărească prognoza astfel încât să acționeze înainte ca vremea să nu le mai permită accesul”, a explicat șeful Gărzii de Mediu Gorj.

Comisarii de mediu spun că vor urma noi controale pentru a vedea dacă administrațiile locale au remediat deficiențele respective.

Vizualizări: 753

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: