Gârjoabă: Nu este normal să fie prime la Minprest, iar la CE Oltenia nu

Corneliu Gârjoabă consideră că relaţia dintre administraţia CEO şi sindicate nu a fost niciodată mai proastă ca acum. Acesta contestă faptul că angajaţii unei firme prestatoare de servicii pentru Complexul Energetic Oltenia, precum Minprest, beneficiază de prime de sărbători, în timp ce minerii şi energeticienii sunt privaţi de acest drept. Gârjoabă nu exclude posibilitatea ca Laurenţiu Ciurel să raporteze profit la sfârşit de an pentru a-şi face parte de o primă “confidenţială”.   

Rep.: Se vehiculează că sindicaliştii de la Jilţ vor să se desprindă de FNME. Ce părere aveţi în legătură cu acest aspect?

C.G.: Nu cred că se vor rupe de FNME, problema este că se vor reorganiza. Cred că se va încerca formarea unui singur sindicat la nivelul Complexului Energetic Oltenia pentru a avea reprezentativitate la masa negocierilor, pentru a fi o singură voce. Asta din cauză că, de multe ori, administraţia CEO se foloseşte de sindicatele gen Creţan sau cel de la Craiova.

Rep.: Ţinând cont de intenţia dumneavoastră de a vă întări sindicatul, credeţi că veţi putea lua lângă dumneavoastră sindicalişti care erau mai aproape de domnul Ruşeţ?

C.G.: Cu siguranţă, voi lua lângă mine foarte mulţi sindicalişti. Am o strategie în acest sens, însă deocamdată sunt suspendat, iar până nu se rezolvă problema mea nu le pot cere oamenilor să mi se alăture. Atât timp cât nu pot activa, cât nu merg la serviciu sunt departe de oameni. În ianuarie, fac un an de când sunt suspendat, un an fără salariu, fără asigurări de sănătate, un an de când îmi plătesc singur reţetele de medicamente. Procuratura nu îmi mai termină dosarul. Am fost de două ori în audienţă şi mi s-a promis că în această lună se va definitiva. Asta a fost ambiţia lui Ciurel şi a lui Răuţ, care a început în momentul când am demarat procedurile de a-mi constitui sindicatul.

Rep.: Câţi membri are sindicatul dumneavoastră în prezent?

C.G.: Deocamdată, are aproximativ 40 de persoane. Sunt oameni cu care am lucrat de-a lungul timpului şi oameni care mi-au fost mereu alături. În momentul de faţă, se fac presiuni asupra oamenilor mei să se retragă, vreo doi deja s-au retras din sindicat. Intenţia administraţiei CEO este ca să rămân cu sub 15 membri pentru ca sindicatul să fie desfiinţat din oficiu. Nu vor reuşi acest lucru.

Rep.: Cum vedeţi relaţia dintre administraţia CEO şi sindicate?

C.G.: Niciodată, relaţia dintre sindicate şi administraţie nu a fost mai proastă ca acum. Administraţia ar vrea ca sindicatele să aibă liderii persoane cu carnet de membru de partid PSD. Practic, vor nişte marionete în locul liderilor de sindicat. Atât domnul Ciurel, cât şi domnul Călinoiu au ieşit pe posturile de televiziune şi au spus că sindicatele trebuie să aibă alţi lideri. Nu este treaba lui Laurenţiu Ciurel, în calitate de manager CEO, şi nici a lui Ion Călinoiu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, să vorbească despre persoanele care au fost alese şi despre modul cum sunt alese. Sindicatele au statut propriu, au personalitate juridică şi nu ar trebuie să se amestece în treburile lor administraţia şi politicul.

Rep.: Ce perspective mai au Carierele Jilţ Nord şi Jilţ Sud ţinând cont de faptul că sunt aproape blocate de lipsa exproprierilor?

C.G.: După părerea mea, Carierele de la Jilţ au perspective mai mari decât cele de la Motru pentru că cele de la Motru sunt legate de Craiova, iar acolo se produce scump. Cele mai mari perspective sunt în zona Rovinari, iar apoi la Jilţ. Problema exproprierilor nu se va putea rezolva, mai ales în condiţiile în care oamenii vor fi trimişi acasă. Acei oameni nu vor mai da niciodată vreo palmă de pământ la CEO, nici ei şi nici rudele lor.

Rep.: Ce părere aveţi despre o eventuală grevă generală?

C.G.: Ar trebui să iasă toţi în stradă. Când vor fi ieşi toţi cei 19.000 de angajaţi nu va mai rămâne nici picior din actuala conducere CEO. Nu e admisibil ca o firmă prestatoare de servicii, gen Minprest, care trăieşte din banii pe care îi dă Complexul Energetic Oltenia să dea primă de Crăciun la angajaţi, iar mineri şi energeticieni să nu primească nici un leu. Nu este exclus ca managerul Laurenţiu Ciurel să prezinte un profit la sfârşit de an şi să-şi facă parte de primă, care este confidenţială. Nu este exclus să figureze cu profit în condiţiile în care au redus drastic reviziile şi reparaţiile în cariere, salariile, iar de investiţii nici vorbă.

Rep.: Ce ar trebui să ceară sindicatele la negocierea pentru anul 2014?

C.G.: În primul rând ar trebui să negocieze contractul colectiv de muncă, fără virgule şi alte condiţii. Facilităţile şi drepturile salariale trebuie negociate fără să se ţină cont de pachetele de performanţă. Niciodată nu au fost atâtea condiţii ca acum. De asemenea, trebuie rezolvată problema respectului administraţiei faţă de sindicate. În momentul de faţă, respectul este zero.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: