Gheorghe Gorun despre rezistenţa anticomunistă din Gorj

Emisiunea săptămânală de istorie locală oferită telespectatorilor de GORJ TV are drept subiect în această săptămână rezistenţa locuitorilor de pe aceste meleaguri la comunism. Invocă acele momente din Istoria Gorjului profesorul Gheorghe Gorun, autorul unei suite de lucrări dedicate perioadei, într-o emisiune realizată de profesorul Cornel Şomâcu. Cine-a fost o dată-n Gorj, de la ora 19, la Gorj TV.

Profesorul doctor Gheorghe Gorun a oferit istoriografiei româneşti mai multe lucrări document despre perioada comunistă, mai puţin bătută de istorici. Vorbim despre o carte deosebit de necesară şi care reuşeşte să acopere în mică măsură un imens gol al acestei perioade.

Despre rezistenţa anticomunistă din judeţele Gorj şi Mehedinţi se vorbeşte în documentele serviciilor secrete încă din septembrie 1944. Oficial însă, Mişcarea Naţională de Rezistenţă a luat fiinţă în septembrie 1945. Ca urmare a reliefului şi ofiţerilor originari de aici, Gorjul intra în planurile Mişcării de Rezistenţă din Oltenia. Istoricul gorjean atinge şi alte două probleme care au marcat istoria acestor meleaguri, colectivizarea şi revolta minerească de la Motru din 1981. Lucrarea „Rezistenţa anticomunistă în judeţul Gorj reflectată în mentalul colectiv” a constituit teza de doctorat a profesorului Gheorghe Gorun. Aşa cum remarca prof. univ. dr. Doru Radoslav, cel care a semnat prefaţa lucrării, „trebuie remarcat faptul că, în majoritatea cazurilor cercetate, contribuţiile autorului sunt inedite, iar capitolul dedicat revoltei minerilor din 1981 este un model de cercetare şi analiză, privind revoltele muncitoreşti desfăşurate între 1970 şi 1989.” Acest capitol de care vorbea Doru Radoslav a devenit ulterior carte.

Cornel SOMACU

Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: