Gorj: Fiţi eroi în turul doi! Jandarmeria e pe voi! Cronica unui protest – GALERIE FOTO

Vineri, 14 noiembrie, ora 17.00, Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Nu e nimeni în piaţă. Pe reţelele de socializare, pedeliştii au încercat să mobilizeze tinerii la protest, pentru a cere guvernului să nu mai fure şi în al doilea tur de scrutin dreptul  la vot. Că voturi vor fura în continuare.

Dacă tinerii nu au ştiut de protest sau nu i-au dat importanţă, măcar Jandarmeria a tratat „manifestaţia” cu respect. La intrare în piaţă, dinspre Victoriei, trei jandarmi cu un rottweiler, cu botniţă, lângă Casa Gănescu un câine lup şi alţi jandarmi. Unde întorceai capul, vedeai oameni în uniformă, în grupuri de 2-3, cu staţii de emisie-recepţie. În prefectură, alţi jandarmi şi vreo două pipiţe, se întrebau probabil unde e protestul. Pentru că se zgâiau nişte ziarişti la ei, au stins lumina. Să vadă numai ei. Între timp, pe aleile din centru se strângeau grupuri, grupuleţe, oameni timoraţi de prezenţa ziariştilor şi a jandarmilor.

După circa 20 de minute, au îndrăznit să intre în Piaţa Prefecturii. Per total erau 4-5 protestatari civili, vreo 40 de pedelişti, în jur de 20 de jurnalişti şi o grămadă de jandarmi văzuţi şi nevăzuţi.

După alte minute bune de aşteptare, s-a auzit primul „Jos Ponta!”. Apoi „Fiţi eroi, în turul II”, dar şi „Lăsaţi-i să voteze!”. Cam un minut şi protestul s-ar fi spart, dacă din prefectură nu ieşeau, iute ca vântul, însuşi şeful Jandarmeriei Gorj, Florin Popescu, cu un alt jandarm şi un băiat cu camera de filmat în spatele lor.

Blitz! „Ne făcu domnişoara poză”, zice unul dintre ei, în timp ce îşi iuţeau pasul spre protestatari. „Vreau să ştiu cine este organizatorul acestei manifestaţii”, zice cu ton hotărât Florin Popescu, uitându-se în ochii şefului de la PDL Gorj, Dan Vâlceanu. „Care manifestaţie?”, întreabă oamenii adunaţi în jur. Între timp, din partea forţelor de ordine filmau vreo trei cameramani, mai erau vreo doi care făceau fotografii. Respect, v-am spus. Ca şi cum ar fi fost un protest serios.

„Care manifestaţie?”, „Suntem la plimbare”, „Cine v-a spus că e manifestaţie?”, întrebau cu câte o jumătate de gură protestatarii. „Am aflat de manifestaţie de pe reţelele de socializare”, zice hotărât, aproape strigat, domnul şef al Jandarmeriei Florin Popescu. La care oamenii, convinşi că Popescu este prietenul lor de pe facebook, au început: „Fiţi eroi, în turul 2!”, după care au prins curaj: „De ce venirăţi dom’ne cu câinii?”, „E democraţie”, „E dreptul nostru să spunem ce gândim”.

În timpul acesta, jandarmii au făcut sute de poze, au filmat din trei patru unghiuri, mă gândesc că nu au scăpat nimic, nici o faţă, nici un profil, nici un spate. Cam prea mult respect, părerea mea.

Florin Popescu dă interviuri. „Trebuie respectată legea 61”, repeta constant. Din senin, lângă el apare un jurnalist. Poate singurul. J Urmează un dialog pe care îl reproduc aproximativ.

-         Domnule Florin Popescu, este adevărat că acum câteva luni aţi bătut un subaltern?

-         Nu este adevărat.

-         Este adevărat că l-a luat SMURD-ul din biroul dumneavoastră?

-         Da, dar nu după ce l-am lovit.

(Upss! A spus că l-a lovit?)

-         De fapt nu l-am lovit. Domnul Daju, nu vă ţineţi de treburi din astea.

Deh, e o vorbă românească, atunci când te mănâncă… mai bine nu te scarpini, că uite ce poate să iese. Nu ştiu ce a vrut să demonstreze Florin Popescu prin acest exces de zel, poate se premiază la ei acolo. Dacă el nu apărea în piaţă, „manifestaţia” se termina după primul minut. Fără instigarea lui Florin Popescu, singura ştire din această seară ar fi fost aceea că la Târgu Jiu nu există spirit civic. Dacă spirit civic nu e, de ce o fi nevoie de atâta jandarmerie?

Domnule Ponta, dacă ieşiţi preşedinte, luaţi-l şi pe Florin Popescu la Cotroceni. Merită. E un bun câine de pază. Nu al democraţiei, dar nici nu cred că asta căutaţi.

P.S.: A mai fost un mini-protest şi săptămâna trecută la Târgu Jiu, tot spontan, adică fără autorizaţie. Atunci, protestul s-a spart la primul răstit al jandarmului şef.

P.S.1: În piaţă a fost şi un gorjean, tatăl unui băiat care locuieşte la Londra şi care i-a reproşat lui Dan Vâlceanu că el şi partidul lui nu au făcut nimic pentru tânărul care nu a reuşit să voteze în primul tur. „Băiatul meu a vrut să voteze, a stat câteva ore la coadă şi nu a reuşit. Nu aţi făcut nimic să rezolvaţi treaba asta. Băiatul meu vrea să se întoarcă în ţară peste doi-trei ani, unde să vină?”.

protest_oameni

protest_popescu_prefectura

protest_daju_intrebari

protest_jandarmi_filmeaza

protest_popescu_jandarmi

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: