Gorj: Mistreți cu pestă porcină, pericol înainte de Ignat

Mai mulți porci mistreți au fost găsiți morți în pădure, iar medicii veterinari au constatat, după analize, că animalele sălbatice au fost răpuse de pesta porcină africană. Boala a fost depistată și la alți porci mistreți din alte fonduri de vânătoare. În gospodăriile oamenilor, specialiștii de la Direcția Sanitar Veterinară Gorj nu au mai depistat virusul, dar nici nu au reușit să stingă focarele identificate în ultimele luni.

Ultimul focar a fost descoperit într-un sat din comuna gorjeană Bălănești. Cazul a fost unul izolat și de atunci nu au mai fost constatate situații noi în care porcii să fie depistați cu pestă. Cu toate acestea, cei de la DSV se confruntă acum cu alte probleme, în fondurile de vânătoare, unde au fost găsiți mistreți morți din cauza acestui virus.

„Din 20 noiembrie, când a fost declarat ultimul focar în Bălănești, nu mai avem nicio suspiciune. În schimb, am avut pe porcul mistreț. Sunt patru fonduri de vânătoare confirmate pe mistreți morți și șase fonduri de vânătoare pe mistreți vânați. S-a descoperit prezența virusului în zona de vânătoare la Sadu, Bibești, Stănești, dar s-au stopat. Situația este sub control. Din păcate, nu am reușit să stingem niciun focar. Am procedat la recoltarea de probe”, a declarant directorul DSV Gorj, Nicolae Călescu, la Gorj TV.

Cei mai mulți porci au fost uciși din cauza pestei într-un cartier din Târgu Jiu. „Începând cu luna august, cu primul focar la Crușeț, a apărut și la noi pesta porcină africană. A fost adusă din Dolj. Am avut focar în Crușeț, apoi Runcu, la 100 și ceva de kilometri, apoi la Ionești, Slivilești, Mătăsari, Vîrț. Nu am procedat la ucidere preventivă, din casă în casă. Am ucis animalele din curtea unde a fost confirmată boala, am luat măsuri și s-a stopat. Doar la Târgu Jiu am avut patru focare și am fost nevoiți să ucidem preventiv. Am ucis 44 de porci. S-a stopat și acolo difuzarea virusului”, a mai spus Nicolae Călescu.

Vizualizări: 5,427

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: