Gorjeanul care le-a vorbit americanilor despre bibliotecile românești

Constantin Mitucă este singurul bibliotecar din țară care a participat la Conferința anuală a Asociației Bibliotecarilor Americani, care a avut loc în orașul Anaheim, California. Târgujianul care lucrează la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” este foarte mândru că a avut ocazia să le povestească americanilor despre evoluția pe care au înregistrat-o bibliotecile publice din județul Gorj o dată cu implementarea proiectului Biblionet, în care s-a implicat foarte mult.

Constantin Mitucă povestește că în luna ianuarie a acestui an a depus la Asociația Bibliotecarilor din America o prezentare și un poster care tratează tema ”Cum lucrează grupul Impact pentru continuitatea Biblionet, în vederea sustenabilității bibliotecilor publice din România?”. Biblionet reprezintă programul finanțat de Fundația ”Bill și Melinda Gates” și are scopul de a le facilita românilor accesul gratuit la informație prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România, iar grupul ”Impact” este format din voluntari care încearcă să creeze condiții pentru continuitatea acestui program, care se finalizează în 2014. Bibliotecarul gorjean povestește că din toate prezentările internaționale au fost selectate doar patru, una fiind a sa, iar la secțiunea postere din cele 259, 20 cu teme internaționale, unul a fost al României. După ce i-au fost selectate lucrările, Constantin Mitucă a mers în America în perioada 21-25 iunie pentru a le prezenta bibliotecarilor despre ce este vorba. ”La conferință au participat peste 22.000 de bibliotecari. Aici am cunoscut-o și pe șefa Comitetului de Relații Internaționale, care a subliniat importanța ca bibliotecile din Estul Europei să fie mai vizibile și mi-a propus să fac parte din Subcomitetul pentru Europa al Asociației Bibliotecarilor din America”, povestește acesta.

S-a întâlnit cu primarul orașului

Bibliotecarul gorjean Constantin Mitucă spune că această conferință a fost foarte importantă pentru județul Gorj deoarece în prezentare au fost vizibile date și aspecte din activitatea bibliotecilor publice gorjene. ”Celor prezenți li s-a părut extraordinar ca Biblioteca Județeană Christian Tell să reprezinte bibliotecile publice românești la această conferință, iar din partea multor reprezentanți ai Asociației de bibliotecari s-au primit invitații de viitoare colaborări. Este încă o dovadă că Biblioteca Județeană Gorj și-a căpătat în ultimii ani un prestigiu național și acum face pași spre consacrarea internațională”, menționează bibliotecarul gorjean. Cu această ocazie Constantin Mitucă s-a întâlnit cu primarul orașului, care a dorit neapărat să îl cunoască, precum și faptul că a întâlnit oameni în zonele pe care le-a vizitat care cunoșteau foarte multe lucruri despre România, cunoșteau câteva cuvinte românești și chiar avuseseră prilejul să lucreze la noi în țară.

BIBLIONET

Constantin Mitucă spune că progresul făcut în ultima vreme de bibliotecile publice românești se datorează în mare măsură proiectului Biblionet. Datorită acestuia peste 250.000 români au folosit Internetul pentru prima oară în viață, iar în Gorj aproximativ 47% din utilizatorii bibliotecii au folosit Internetul de când acest serviciu este disponibil la biblioteca publică. Din anul 2010, de când județul Gorj a intrat în acest program Constantin Mitucă se ocupă de coordonarea sa. În prima rundă de selecție au intrat în program 20 de locații, în a doua tot 20, iar în runda care se află în derulare sunt propuse alte 16 locații din județ.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: