Gorjencele nu mai fac mucenici pentru că îi cumpără de la brutării

Sărbătoarea celor 40 de mucenici aduce un profit mai mare fabricilor de panificaţie având în vedere că din ce în ce mai multe femei cumpără produsele din brutării, renunţând la tradiţii.

Gorjenii sărbătoresc astăzi cei 40 de mucenici sau sfinţişori cum mai sunt cunoscuţi în tradiţia populară. Chiar dacă pe vremuri cele mai multe gospodine obişnuiau să prepare în casă cei 40 de mucenici, în prezent majoritatea gorjencelor ocupate îi cumpără gata făcuţi din brutăriile din oraş. Dovadă sunt numărul mare de comenzi pe care le au de onorat brutăriile. „Mergem de cele mai multe ori pe comandă pentru că este un produs de sezon însă care este foarte căutat. În fiecare an vindem cam aceeaşi cantitate dovadă că oamenii preferă să-i cumpere gata făcuţi mai ales că noi mergem pe varianta produselor proaspete aşa că de cele mai  multe ori ne orientăm cam cât am vinde şi în funcţie de asta producem însă fiind produs de sezon se cumpără foarte bine”, a declarat Robert Dodescu, coordonator departament marketing în cadrul Vel Pitar Târgu Jiu.

Sica Rusu Durlai: Îi pregătesc la fel ca în Moldova

Tot legat de această sărbătoare, gorjencele spun că astăzi este bine să se dea foc la gunoaiele din curte pentru a îndepărta şerpii.

În magazinele din Târgu Jiu, gospodinele pot cumpăra două feluri de astfel de produse fie ambalaţi fie mucenici proaspeţi scoşi din cuptor. Chiar dacă prepararea mucenicilor durează. bine cunoscuta cântăreaţă de muzică populară Sica Rusu Durlai mai respectă încă tradiţia şi îşi face singură mucenicii pe care ulterior îi dă de pomană. „Îmi place să-i fac ca în satul meu natal din Moldova, în formă de opt, cu nucă şi tot ce trebuie. Cu o seară înainte pun coca din făină, apă şi drojdie la dospit. Dimineaţa îi frământ, îi fac în formă de opt şi îi moi într-un sirop din apă şi zahăr după care presar nucă măcinată sau înainte se presărau seminţe de cânepă. Aşa se făceau la noi în Moldova şi aşa îmi place să-i fac şi azi mai ales că îi dau de pomană împreună cu cele 40 de pahare de vin. Nu îmi place să dau de pomană ceva ce nu iese din mâna mea”, a mărturisit Sica Rusu Durlei.

Sărbătoarea Mucenicilor este una dintre cele mai importante sărbători între Crăciun şi Paşti. Tot tradiţia populară spune că Mucenicii alungă iarna şi deschid valea primăverii. În această zi, potrivit tradiţiei, bărbaţii trebuie să bea astăzi 40 de pahare de vin ce reprezintă sângele vărsat de cei 40 de sfinţi.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: