Gorjeni judecaţi pentru ţeapă cu fonduri europene

Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a dat ieri un semn că există, printr-un comunicat de presă instituţia anunţând că a finalizat cercetările într-un dosar ce vizează modul în care doi gorjeni din Schela au încercat să fraudeze bugetul Uniunii Europene. Banii urmau să fie obţinuţi într-un program menit să-i ajute pe fermieri, o mână de ajutor la falsificarea documentelor dând şi un medic veterinar.

Dosarul instrumentat de procurorii anticorupţie gorjeni vizează modul în care o familie a încercat să obţină fonduri europene într-un program menit să-i ajute pe tinerii fermieri. Anul trecut, între lunile mai şi iunie, Mihaela Pătrăşcoiu a semnat în fals 10 formulare de mişcare a animalelor, întocmite cu date nereale de medicul veterinar Petrică Şuţu. Actele respective au fost prezentate la dosarul cererii de finanțare înregistrată la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) Gorj, la care a atașat documente ce cuprindeau date nereale cât și o declarația întocmită în numele unei alte persoane, semnată în fals, în scopul de a îndeplini cerințele de eligibilitate pentru obținerea sumei de 32.000 euro, din care 25.600 euro fonduri europene și 6.400 euro fonduri naționale. Soţul femeii, Nicolae Vasile Pătrăşcoiu, a dat de belele după ce a mers la Primăria Schela şi a depus o declaraţie pe propria răspundere, cu date nereale însă, care a fost folosită ulterior la eliberarea extrasului din registrul agricol cu mențiuni false, pe care ulterior femeia le-a folosit la dosarul cererii de finanțare. În acelaşi timp, medicul veterinar Petrică Şuţu a făcut şi el o „manevră”, eliberând o adeverință care cuprindea date nereale și întocmind în fals 10 formulare de mişcare a animalelor, care au fost semnate ulterior, de Mihaela Pătrăşcoiu. Actele au fost apoi utilizate la dosarul prin care femeia solicita finanțarea. În plus, medicul veterinar „în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, pentru a justifica eliberarea unor documente, a întocmit în fals, in numele unor persoane, 5 cereri pe care le-a antedatat”.

Acuzaţii

Conform comunicatului de presă, soţii Mihaela şi Nicolae Vasile Pătrăşcoiu vor fi judecaţi împreună cu medicul veterinar la Judecătoria Târgu Jiu. Femeia urmează să fie judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, tentativă la infracțiunea de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale în legătură directă cu infracțiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene, în formă continuată. Soţului său i se aduc aproape aceleaşi acuzaţii, el urmând să fie judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la tentativă la infracțiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, complicitate la tentativă la infracțiunea de înșelăciune, fals în declarații în legătură directă cu infracțiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene. Acuzaţii asemănătoare îi sunt aduse şi medicului veterinar Petrică Şuţu, el fiind al treilea medic veterinar din Gorj implicat anul acesta într-un dosar penal. Ceilalţi doi au fost judecaţi la Tribunalul Gorj în dosarul de evaziune fiscală al soţilor Lupulescu, fiind deja condamnaţi, sentinţa nefiind însă una definitivă.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: