Gorjenii au năvălit la Unitatea de Primiri Urgenţe

Gorjenii vin în număr tot mai mare la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Gorj după ce au aflat că pentru o consultaţie la medicul de familie trebuie să îşi facă programare. Astfel, medicii de la UPU sunt mai tot timpul în alertă din cauza numărului tot mai mare de pacienţi care apelează la serviciile lor.

 „S-a dublat numărul prezentărilor la UPU, acum ajungem chiar şi la 100 de prezentări pe zi asta în condiţiile în care aveam în medie cam 50 de cazuri. Majoritatea sunt cei care nu au asigurare medicală şi preferă să vină aici pentru că ştiu că la medicul de familie plătesc sau trebuie să meargă cu programare”, a declarat Liliana Crăciun, medic şef Unitatea Primiri Urgenţe. Cadrele medicale susţin că au fost cazuri când au avut chiar 45 de prezentări în numai opt ore şi că pacienţii profită de cele mai multe ori de faptul că Unitatea de Primiri Urgenţe este singurul serviciu care nu solicită asigurare medicală. „Am avut chiar şi 45 de cazuri în numai opt ore. Majoritatea sunt oameni care nu au medic de familie şi ştiu că la noi pot beneficia de serviciul medical fără asigurare de sănătate. Indiferent că sunt de patologia ortopedică sau oricare alte afecţiuni, oamenii apelează din ce în ce mai des la Unitatea de Primiri Urgenţe”, a adăugat Liliana Crăciun.

Supăraţi că sunt reprogramaţi

Medicii de familie spun că într-adevăr pacienţii nu se conformează aşa uşor noilor reguli, majoritatea stând în faţa uşilor până obţin o consultaţie. Sunt însă şi medici care nu au un număr chiar aşa mare de pacienţi şi care nu au nevoie de programări pentru a asigura consultaţii. „Eu, ca medic de familie, nu pot să-i refuz unui om o consultaţie pentru că nici nu am un număr prea mare de pacienţi şi nici nu prea ţin cont de programări pentru că nu pot să plimb omul cum vreau eu. Oricum cred că am avut aproape 140 de consultaţii de la începutul anului. Am însă colegi care au foarte mulţi pacienţi şi atunci am înţeles că nu prea poate să îi primească pe toţi fără programare. Dar omul de la ţară tot nu ştie el că trebuie programare”, a declarat un medic de familie din Târgu Jiu.

Oamenii par însă să fie cei mai bulversaţi din această situaţie, nu ştiu cum să procedeze mai bine ca să nu le încurce nici medicilor planurile dar nici ei să nu rateze consultaţia. „Nici nu mai ştim, ba venim şi spun că nu au timp acum şi ne reprogramează, ba stăm şi aşteptăm. Eu îi înţeleg că aşa trebuie dar noi suntem puşi pe drumuri, nu se gândeşte nimeni. Eu am sunat odată să-mi fac programare şi nu mergea telefonul lor. La UPU merg doar dacă e grav, urgenţă, dar pentru un consult de rutină nu merg acolo”, a declarat Viorica Mireşu, din Târgu Jiu.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: