Gorjenii, ca la ei acasă pe Clisura Dunării

Sătui probabil de munţii pe care îi văd în fiecare zi, zeci de gorjeni au petrecut week-end-ul trecut la malul Dunării, maşinile înmatriculate la Târgu Jiu, ce puteau fi văzute pe Clisură, fiind la fel de multe ca şi cele din Dolj, Bucureşti sau Timişoara. O parte dintre conjudeţenii veniţi aici nu au ezitat să meargă zeci de kilometri până în localitatea Şviniţa, unde autorităţile locale au organizat o nouă ediţie a Festivalului Smochinelor, festival însă care s-a bazat pe smochinele din recolta anului trecut, cea de anul acesta fiind complet distrusă de condiţiile meteo.

„În iarnă au fost acele temperaturi extrem de scăzute, care ne-au compromis 99% din livezile de smochin pe care le aveam în localitate. Acum în vară, după ce au dat lăstari noi, a venit seceta, care a distrus şi ea ce mai rămăsese. Practic, nu avem smochine anul acesta decât foarte puţine şi care nu s-au copt deocamdată. Dacă nu se strică vremea prea curând, prin octombrie am putea spera la primele fructe din 2012”, spunea primarul din localitate, Nicolaie Curici.

De altfel, lipsa smochinelor i-a intrigat cel mai mult pe gorjenii veniţi la festival, cei interesaţi să cumpere astfel de fructe trebuind să se mulţumească doar cu privitul livezilor uscate. „Dulceaţa pe care au adus-o aici este foarte bună dar şi foarte scumpă. Să dai 20 de lei pe un borcan de 400 de grame mi se pare foarte mult. Ne gândeam să luăm nişte fructe şi s-o facem noi, dar nu vinde nimeni pentru că am înţeles că nu au producţie din cauza vremii. Ne interesasem pe internet despre festival şi am urmărit să venim anume până aici pentru aşa ceva, dar, din păcate, cred că rămâne pe anul viitor să vedem dacă putem face şi noi o aşa dulceaţă acasă”, a spus Dana, o târgujiancă prezentă la Şviniţa.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: