Gorjenii dau şpagă pentru a fi trataţi în spitale

„Am dat bani pentru că nu mă băgau în seama. Mă lăsau să mor şi nu se uitau la mine”.  Aşa explică gorjenii şpaga dată medicilor din spitale pentru a beneficia de tratament şi asistenţă medicală. Bolnavii susţin că medicii nu le-au cerut bani, însă le-au dat de înţeles că trebuie să umble la buzunare dacă vor să fie trataţi. Şpaga din sistemul sanitar a devenit o obişnuinţă pentru medici şi o nevoie pentru pacienţi.

Deşi plătesc contribuţii la sănătate sau asigurări medicale, atunci când merg în spitale gorjenii trebuie să scoate bani din buzunar pentru a beneficia de asistenţă medicală. „Am dat bani cum să nu, şi am dat bani grei pentru că nu mă băgau în seamă. Mă lăsau să mor cu zile. M-am dus să mă operez şi până nu am umblat la buzunar şi le-am pus banii în plic nici nu s-au uitat la mine. Nu îţi cere nimeni, dar îţi dă de înţeles. Prin saloane oamenii ştiu cât trebuie să dea că vorbesc între ei. Pe mine m-a operat de două ori, prima dată m-a tăiat şi m-a închis la loc, şi a doua oara când am ajuns la spital a trebuit să dau bani. Eşti tratat ca un nimic în spital fără bani. Eu am avut noroc că am avut, dar alţii mor cu zile şi nici nu se uită la ei. După ce primesc banii se schimbă şi comportamentul lor“, spun târgujienii intervievaţi pe stradă. Nici asistentele nu se lasă mai prejos. „Trebuie să dai şi la asistente să-şi facă un calmant, să-ţi ia o tensiune şi la infirmiere ca să-şi schimbe patul. Eu îi cred că nu or avea nici ei salarii mari, dar să profite de boala noastră ca să trăiască ei sau să-şi facă palate nu e frumos că au depus un jurământ pe care îl calcă în picioare”. 

Doi ani cu suspendare pentru mită

Sunt şi oameni care nu au dat banii, însă au oferit mici atenţii medicilor asta drept mulţumire că au fost bine trataţi. Reprezentaţii Colegiului Medicilor Gorj susţin că nu intră în competenţa lor să rezolve astfel de cazuri decât dacă actul medical este condiţionat şi asta dacă pacientul va depune plângere în acest sens „Noi nu ne ocupăm de cazurile de şpagă în spital numai dacă medicul a condiţionat actul medical şi dacă pacientul a sesizat Colegiul Medicilor printr-o plângere scrisă. Totodată trebuie să demonstreze că medicul i-a cerut bani pentru actul medical”, a declarat Ana Băleanu, preşedinta Colegiului Medicilor Gorj.

În Gorj un medic a fost condamnată la închisoare cu suspendare luare de mită în urma unui flagrant. Este vorba de medicul oftalmolog Dana Vodislav.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: