Gorjenii sărbătoresc astăzi Boboteaza

Sute de credincioşi gorjeni participă astăzi la slujba de Bobotează sau Arătarea Domnului, aşa cum mai este cunoscută în popor. Potrivit preoţilor gorjeni, sărbătoarea ne aduce aminte de botezul Domnului în Iordan făcut de Sf. Ioan Botezătorul. Chiar fiind vorba de o sărbătoare religioasă, nu mai puţin de 70 de jandarmi gorjeni vor asigura ordinea la împărţirea apei sfinţite.

Boboteaza este o a doua mare sărbătoare religioasă după Naşterea Domnului astfel că sute de gorjeni se adună la bisericile din judeţ pentru a prinde din apa sfinţită de preoţi. „Botezul lui Ioan pune în lumină rolul Mântuitorului de răscumpărător al lumii. Prin atingerea lui Isus de Apa Iordanului se sfinţeşte şi firea apelor iar Apa Sfinţită îi sfinţeşte pe credincioşi”, a declarat Ion Tomescu, preotul Bisericii Sfinţii Arhangheli Petru şi Pavel din Târgu Jiu. După ce au primit Botezul Domnului în casă, sute de gorjeni vor fi prezenţi astăzi încă de la primele ore ale dimineţii la biserică pentru a lua din apa sfinţită. Preoţii au pregătit zeci de butoaie cu apă astfel încât oamenii să nu se îmbulzească. Apa sfântă luată acasă are puteri miraculoase şi nu se strică niciodată. Tot astăzi, credincioşii respectă unele tradiţii. Se spune că de Bobotează nu se spală rufe pentru că se sfinţesc toate apele. În noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o bucăţică de busuioc din care se pune şi sub pernă. Se mai spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează sigur se vor mărita anul acesta.

Pentru a fi o zi lipsită de evenimente neplăcute, un număr de 70 de jandarmi gorjeni vor asigura ordinea şi liniştea publică la două lăcaşuri de cult din Târgu Jiu dar şi la Mănăstirile Lainici, Polovragi şi Tismana.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: