Eclipsă parţială de soare, vizibilă şi la Târgu Jiu

Anul 2011 debutează cu o eclipsă parţială de soare, care va putea fi observată şi din Târgu Jiu. Fenomenul astronomic va putea fi urmărit în această dimineaţă numai în cazul în care condiţiile meteorologice vor permite acest lucru.

Membrii Astroclubului „Societatea Astronomică Română de Meteori” (SARM) Gorj vor veni în Piaţa Prefecturii dacă timpul va fi frumos cu un telescop şi cu o lunetă pentru a le oferi şansa pasionaţilor de astronomie să urmărească un astfel de eveniment.  „Pentru Târgu Jiu eclipsa începe la ora 9.15, iar ultimul contact va avea loc la ora 12.05. De văzut se va putea vedea doar dacă cerul va fi senin sau dacă va fi un strat suficient de subţire de ceaţă. Dacă vremea ne va permite vom fi prezenţi în Piaţa Prefecturii cu un telescop şi poate chiar şi cu o lunetă pentru a observa acest fenomen. Vom oferi şi ochelari şi filtre pentru observarea Soarelui”, spune Marcel Jinca, coordonatorul Astroclubului SARM-Gorj. Potrivit specialiştilor în domeniu, eclipsa de soare din această zi este principala eclipsă din România din perioada 2010-2026. Maximul eclipsei se va produce în Târgu Jiu în jurul orei 10.34, atunci când 75% din discul solar va fi eclipsat de Lună. După momentul maxim eclipsa îşi continuă cursul, Luna eliberând încet discul Soarelui. Sfârşitul eclipsei se produce începând cu ora 12.00 în vestul ţării, urmând ca la ora 12.16 penumbra Lunii să părăsească şi estul extrem al ţării noastre (Dobrogea), cu aceasta terminându-se în România eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011.

În cazul în care eclipsa de soare nu va putea fi urmărită  din cauza situaţiei meteorologice Marcel Jinca spune că acest fenomen poate fi urmărit şi live, pe Internet.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: