Salariile medicilor, mărite pe hârtie. Spitalele nu au bani!

Spitalele nu au fonduri pentru a suporta majorarea cu 25% a salariilor. Managerii spun că au stagnat angajările din cauză au trebuit să asigure prima creştere salarială de 12%. Reprezentanţii Casei Asigurărilor de Sănătate Gorj spun că există timp suficient pentru încheierea actelor adiţionale, întrucât angajaţii din sănătate vor încasa primele salarii mărite cu 25% în data de 15 noiembrie. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj spune că există prevederi bugetare pentru aceste majorări.

Spitalele au stopat angajările din cauză că este nevoie de economii pentru a asigura majorările salariale. „Nu am mai scos posturi la concurs, având în vedere majorarea salarială anunţată. Cei 12%, aferenţi autorităţii locale i-am acoperit în totalitate, pentru cei 25% aşteptăm un act adiţional cu CAS, aşteptăm sursa guvernamentală care ne-a fost promisă. Avem în jur de 150 de angajaţi. Lunar, noi avem un fond de salarii de 660.000 de lei la care trebuie să aplicăm şi cei 25%”, a declarat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”, de la Dobriţa.

Nici spitalul de la Cărbuneşti nu are fonduri pentru a asigura majorarea salarială de 25%. „Nu avem bani pentru mărirea de 25%, aşteptăm contractul cu CAS, noi am avea nevoie de peste 300.000 de lei vechi în plus. Avem circa 340 de angajaţi, din care cam 40 sunt pe programe de sănătate”, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti. Şi la Târgu Jiu au fost anulate concursurile de angajări, până la lămurirea situaţiei.

La rândul lor, reprezentanţii Casei Asigurărilor de Sănătate recomandă spitalelor să-şi realizeze indicatorii pe contractele aflate în derulare. „Spitalele mai întâi să-şi realizeze indicatorii pe contractele care le au acum, iar când o să vină prevedere bugetară pentru sumele respective le vom încheia acte adiţionale. Nu e nici o grabă, având în vedere că mărirea asta de salariu se va plăti abia în data de 15 noiembrie. E timp suficient pentru a se încheia actele adiţionale respective”, a declarat Daniel Şurlea, preşedintele interimar al CAS Gorj.   

Asigurări politice

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, spune că există prevederi bugetare pentru aceste majorări. Călinoiu a mai precizat că fondurile pentru salariile mărite ale medicilor sunt deja alocate. „Nu se putea acorda majorarea salariilor fără prevederile bugetare. Prevederile vin de la Ministerul Sănătăţii, prin Casa de Sănătate şi sunt asigurate, altfel nu intra legea în vigoare. Vestea cea bună e că legea salarizării va intra de la 1 decembrie şi este susţinută tot de realizarea veniturilor de la nivelul naţional. O direcţie de creştere economică stabilă, solidă, duce la aplicarea acestor legi de susţinere a majorării salariilor. Mai mult ca sigur medicii vor primi salariile majorate. Noi am aplicat şi cei 12%. Sunt asigurate fondurile şi acum se aplică şi cei 25%”, a declarat Călinoiu.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: