Gorjul a avut cheltuieli cu bugetarii mai mari în iulie decât în iunie

O statistică oficială dată publicităţii de Ministerul Finanţelor Publice situează Gorjul pe locurile fruntaşe la cheltuielile făcute din bugetul public al diferitelor primării pentru veniturile asigurate propriilor salariaţi în lunile iulie şi iunie. Cifrele arată că în iulie cheltuielile au fost cu aproape 70% mai mari comparativ cu iunie, o situaţie similară fiind înregistrată şi la Dolj, edilii spunând că, din contră, lefurile sunt mult mai mici şi că nu înţeleg de unde aceste creşteri.

Din august, salariile bugetarilor au fost reduse cu 25%, dar înainte de a veni prigoana pentru angajaţii de la stat unii dintre ei au beneficiat de clemenţa şefilor, care au avut grijă ca măcar pentru o scurtă perioadă de timp criza să fie mai uşor resimţită. În iulie, comparativ cu iunie, cheltuielile respective mai mari 68,3%. Judeţul nostru a avut în iunie cheltuieli de personal de aproape 24.000 de lei, iar în iulie acestea au depăşit 40.000 de lei.

Edili contrariaţi

În Gorj situaţia respectivă îi miră pe primari, care nu îşi pot explica modalitatea prin care a fost calculată creşterea de aproape 70%. Unul dintre aceştia, Vasile Moşoiu, de la Drăguţeşti, spune că el a ajuns să câştige 1500 de lei, o sumă pe care o consideră derizorie faţă de obligaţiile şi responsabilităţile pe care le are, dar de care, recunoaşte acesta, nu are nevoie, el fiind oricum implicat în afaceri înainte de a fi votat de către consătenii săi. „Am auzit la radio, în maşină, de creşterea asta de aproape 70% la noi în judeţ. Stau şi eu şi mă întreb cum de a fost calculată creşterea asta de 70% că primă de vacanţă nu pot să le dau la oameni, sporuri nu, reduceri am făcut de nu mai ştim şi acum aflăm că suntem fruntaşi la cheltuielile de personal”, spune edilul.

Un alt primar supărat, Dorin Filip, de la Rovinari, declară că într-o situaţie similară este şi el, salariul lui fiind, de asemenea, mic, norocul său fiind, de asemenea, afacerile familiei derulate dinainte de a fi votat de electorat. „Ştiţi bine că eu tot timpul am dat salariul la oamenii amărâţi, dar acum am ajuns să am venituri de 1800 de lei şi tot noi să fim printre primii cu creşterile de cheltuieli bugetare. Nu-mi vine să cred pentru că de prime de vacanţă nu poate fi vorba, reducerile cu 25% s-au făcut, nu-mi explic prin ce raţionament s-a ajuns la o asemenea situaţie”, spune şi Filip.

Explicaţiile prefectului

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Liviu Andrei, era şi el mirat de „onorabilul” loc doi ocupat de Gorj în clasamentul cu pricina, el spunând că, până la momentul actual, nu are informaţii de cheltuirea ilegală a unor sume de bani. Prefectul crede că, mai degrabă, în iulie au plecat în concedii unii funcţionari publici şi atunci s-au făcut plăţile respective, plăţi care nu au cum să se regăsească şi pe iunie. „Banii daţi la Prefectura Gorj în iulie au fost drepturi legale şi sunt convins că la primării nimeni nu şi-ar băga gâtul în laţ pentru a încălca legislaţia. Sigur că au fost o grămadă de sporuri, de prime, care s-au tot acumulat şi s-a ajuns la o asemenea creştere. Toate diligenţele făcute pentru reduceri de personal şi salarii au făcut ca problemele să se rezolve. Cred că această majorare poate fi pusă pe plata primelor de vacanţă, prevăzute de legislaţie”, spune prefectul Andrei.

Stau şi eu şi mă întreb cum de a fost calculată creşterea asta de 70% că primă de vacanţă nu pot să le dau la oameni, sporuri nu, reduceri am făcut de nu mai ştim şi acum aflăm că suntem fruntaşi la cheltuielile de personal

Vasile Moşoiu, primar Drăguţeşti

Cred că această majorare poate fi pusă pe plata primelor de vacanţă, prevăzute de legislaţie

Liviu Andrei, prefect de Gorj

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: