Gorjul are stocuri de medicamente pentru bolnavii de cancer

Suferinzii de cancer nu trebuie să-şi facă probleme în privinţa medicamentelor. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate(CAS) Gorj spun că există pe stoc medicamente pentru câteva luni. Sumele alocate pentru tratamentele de natură oncologică vor fi suplimentate, în funcţie de numărul pacienţilor.

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate(CAS) Gorj spun că, la nivelul judeţului, nu au fost şi nu vor fi probleme în ceea ce priveşte asigurarea tratamentului pentru persoanele care suferă de afecţiuni oncologice. „Deocamdată stocurile sunt acoperite pentru trei-patru luni de acum încolo pentru pacienţii care au aprobări pentru un anumit tip de medicament. Ar putea fi probleme cu anumite medicamente pe care le-au retras unii distribuitori de pe piaţă, însă problema nu se pune că nu există bani. În ianuarie, două medicamente au fost retrase, dar există altele care au aceleaşi proprietăţi. N-a existat niciun pacient în judeţul nostru care să rămână fără tratament”, a declarat Daniel Bondoc, director CAS Gorj.  

Mii de lei, costul pentru fiecare pacient

Reprezentanţii CAS Gorj spun că vor suplimenta sumele acordate în acest program dacă apariţia de noi pacienţi va impune acest lucru. Anul trecut, câteva milioane de lei au fost sumele subvenţionate de CAS Gorj pentru tratamentul pacienţilor suferinzi de afecţiuni oncologice. „În momentul în care apar noi pacienţi, care primesc aprobări, se suplimentează bugetul. Acesta se modifică în funcţie de numărul pacienţilor. Pe farmacii, există bugetul, de fiecare dată când exista pericolul să se termine bugetul, sumele ne-au fost suplimentate. Eu zic că anul acesta nu vor fi probleme. Anul trecut am avut un număr de 983 de pacienţi cu afecţiuni oncologice în tratament. Costul mediu a fost de 6976 lei pe bolnav, iar ca şi buget pe anul 2012 avem suma de 7,1 milioane lei, care a fost împărţit între spitale şi farmacii”, a mai spus Daniel Bondoc, directorul CAS Gorj.  

STATISTICĂ

Medicii oncologi spun că nu au existat cazuri în care să nu poată asigura necesarul de medicamente pentru persoanele care suferă de cancer. „La noi, la Târgu Jiu nu avem hematolog, tratăm doar tumori solide. Acum vreo doi ani erau în evidenţă, în viaţă, vreo 6000 de bolnavi în Gorj”, a precizat  Dinu Blendea, medic oncolog în cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu. 

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: