Gorjul, pe locul 20 după valoarea în bani

Judeţul Gorj va aduce în acest an un surplus de 490 milioane lei la economia ţării. Dacă valoarea în lei a economiei judeţului era în anul 2010 de 9,11 miliarde lei, în anul 2011 se estimează ca aceasta va fi de 9,6 lei. Această valoare plasează însă Gorjul pe poziţia 20 în topul judeţelor. În fruntea unui clasament realizat de site-ul Econtext se află capitala ţării, iar printre codaşi se numără Sălaj, Covasna şi Giurgiu.

Judeţul Gorj se va îmbogăţi în acest an cu 490 milioane lei, acesta fiind surplusul pe care îl va aduce în acest an la economia ţării, conform estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Economia Gorjului este estimată în acest an la 9,60 miliarde lei, în creştere faţă de anul precedent, când Produsul Intern Brut (PIB) al judeţului era de 9,11 miliarde lei. Însă această valoare poziţionează Gorjul doar la jumătatea unui clasament pe judeţe, realizat de site-ul Econtext. Asta în condiţiile în care la nivelul fiecărui judeţ se va simţi o creştere a PIB-ului în 2011 fata de 2010, este de părere CNP. În bani, economia României din acest an este prognozată să ajungă la o valoare de 542,04 miliarde de lei. Asta înseamnă că valoarea medie a unui judeţ din România este de 13 miliarde lei, respectiv 3,1 miliarde euro.

Motoarele ţării

Potrivit site-ului Econtext. cea mai mare pondere în economia ţării o deţine Bucureştiul, fiind urmat de fiind urmat de Cluj, Timiş, Argeş, Constanţa, Prahova şi Braşov.

Cel mai sărac judeţ din punct de vedere economic este Giurgiu, unde se estimează un surplus de doar 150 milioane lei. Valoarea sa în bani era anul trecut de 3,58 miliarde lei, iar în acest an la 3,73 miliarde lei. Penultima poziţie este ocupată de Covasna, judeţ care va contribui doar cu 3,97 miliarde de lei la economia ţării, cu 180 milioane mai mult decât în 2010. Potrivit Econtext aceste două judeţe, Giurgiu şi Covasna, împreună cu Sălaj, sunt singurele care vor consemna un avans mai mic de nivelul de 200 de milioane de lei. Sălaj va creşte doar cu 190 milioane de lei. De asemenea, zece judeţe vor creşte cu sume cuprinse între 200 şi 300 de milioane de lei. De asemenea şapte judeţe vor adăuga o valoare cuprinsă între 300 şi 400 de milioane de lei, trei se vor îmbogăţi cu sume începând de la 401 şi până la 500 de milioane de lei, iar 12 vor creşte cu sume între 500 şi 1 miliard de lei.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: